'Stationsplein als gezellig uitgaansgebied'

Algemeen
Het stationsplein, nu vooral een tochtgat, moet aantrekkelijker en bovenal minder windgevoelig worden.
Het stationsplein, nu vooral een tochtgat, moet aantrekkelijker en bovenal minder windgevoelig worden. (Foto: Dirk Karten)

ZAANDAM – Inmiddels zijn kilometers betonijzer gevlochten in het wegdek. En heeft menige betonwagen de lading kunnen lossen. Maar het verkeer van en naar Westerwatering zal zich tot de opening in mei letterlijk in bochten wringen om er onder door te kunnen rijden: fietspad De Slinger in Zaandam, te vinden achter het NS station. Het tochtgat stationsplein krijgt weliswaar door het bijzondere fietspad, de fraai vormgegeven fietsenstalling en de komst van het Zaanhotel een facelift, de gezelligheid is nog ver te zoeken. Als het aan de Belangenvereniging Westerwatering en Houtwerf ligt, komt daar verandering in.

De Slinger en de nieuwe fietsenstalling – die plaats moet bieden aan zo'n 1400 fietsen – spelen ook de wensen van Belangenvereniging Westerwatering en Houtwerf in de kaart. Die stuurde eind vorig jaar hun 'Aanvulling visie op Westerwatering' naar de gemeenteraad.

Een document waarin wordt gepleit wordt voor een goed ingericht Stationsplein. 'Het moet er prettig en gezellig toeven zijn: een uitgaansgebied met culturele componenten, gelardeerd met groenparkjes, een aantal bomen en bankjes' luiden wat aanbevelingen.

Geen reactie gemeente

"We hebben wel informeel contact gehad met de ambtenaar die de ontwikkeling van het gebied onder zijn hoede heeft, maar nog geen officiële reactie", stelt secretaris van de belangenvereniging Adri Stet. "Door de komt van het hotel is het gebied wel aangenamer geworden, maar er moet nog veel gebeuren. Blijkbaar is het erg lastig of het zal wel een geldkwestie zijn."

Stationsplein 'tochtgat'

Het tochtgat wat het Stationsplein nu is, mede door kantoorgebouw De Bonkelaar waar de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied in huist, moet windluw worden. De belangenverenging zegt: "Het lijkt erop dat de bouw van het fietspakhuis en de Slinger niet bijdraagt aan meer windluwe plekken. Het is er nog steeds heel windering bij westen- of noorderwind. In de herinrichting kan goede groenvoorzieningen een dempend effect op de wind hebben."

Reuring

Ook ziet de belangenvereniging de rol van de auto graag teruggedrongen tot alleen in- en uitstappen van treinreizigers. Als er parkeerplekken komen, dan alleen nog voor Greenwheels-auto's. De ruimte voor de auto moet zo efficiënt mogelijk worden ingericht en gaat zo min mogelijk ten koste van het plein.

"Wij willen voor Westerwatering meer voorzieningen en reuring die bij een evenwichtige stedelijke ontwikkeling rondom het station horen."

Afbeelding
Afbeelding