UPDATE

Nieuwe SALT-richtlijnen voor wie bloed moet laten prikken

Algemeen
Belangrijk bericht voor wie bloed moet laten prikken.
Belangrijk bericht voor wie bloed moet laten prikken. (Foto: (Stockfoto))

REGIO – In aansluiting op het eerder bericht van SALT, Stichting Artsen Laboratorium Trombosedienst over het bloedprikken zijn er nieuwe richtlijnen omtrent het Covid-19 virus. Dit beleid is in samenspraak met de regionale huisartsencoöperatie tot stand gekomen, zo laat Christy Niemeijer, huisarts en bestuurder van SALT weten.

"Ons beleid is gericht op bescherming van u en onze zorgverleners en uiteraard om het Covid-19 virus (Corona) niet verder te verspreiden." Dit beleid geldt voor de gehele dienstverlening van SALT in het hele werkgebied van de stichting.

De regels zijn als volgt:

Alle trombosedienstcliënten worden bediend, mits zij geen luchtwegklachten hebben. Indien deze wel luchtwegklachten hebben zullen wij op aparte momenten prikken. U dient dit vooraf telefonisch te melden (ook als u een huisgenoot met luchtwegklachten hebt).

Het grootste deel van onze poli's is de komende weken gesloten. Elke plaats heeft wel een prikpunt dat geopend is. Bij voorkeur hebben wij rekening gehouden met aparte locaties die zich niet in huisartsenpraktijken bevinden ofwel bij kwetsbare ouderen. Houd hiervoor onze website www.salt.nl goed in de gaten: dit kan meerdere keren veranderen.

Uw huisarts laat alleen bloed prikken als dat echt direct medisch noodzakelijk is: onderzoek voor diabetes, cholesterol, schildklier etc is nu niet noodzakelijk.

Indien een aanvraag medisch noodzakelijk is, moet u altijd een geprinte aanvraag hebben met een extra stempel en reden (van uw huisarts). Meerdere mensen tegelijk in de wachtkamer kunnen worden geweigerd.

Huisafnames worden alleen na telefonisch overleg met uw huisarts gehonoreerd.

Alle functieonderzoeken worden geannuleerd (wij volgen het beleid van de ziekenhuizen).

Diabetesconsulten worden telefonisch gedaan.

Als u luchtwegklachten heeft (hoesten, niezen, snotneus), mag u beslist niet naar een prikpunt komen. Als bloedonderzoek toch noodzakelijk is, overlegt de huisarts hierover met SALT. Ook dit verandert mogelijk, dan wordt dit op onze website vermeld.

De Boeierpraktijk, Boeierstraat 42 in Purmerend in nu ingezet als prikpunt.