Digitaal een bezoekje brengen aan het museum.
Digitaal een bezoekje brengen aan het museum. (Foto: screenshot website)

Zaans Museum opent online Thuismuseum

ZAANDAM - Het Zaans Museum is normaal gesproken een drukbezocht museum op de Zaanse Schans. De komende weken is het museum net als alle andere musea in Nederland gesloten om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Omdat bezoekers nu niet naar het museum kunnen komen, komt het museum naar de huiskamer.

Zo opent het Zaans Museum een online Thuismuseum. Deze 'nieuwe dependance' is officieel geopend door burgemeester van Zaanstad Jan Hamming.

Vlogs

Via social mediakanalen en zaansmuseum.nl deelt het museum de komende weken inspirerende vlogs over objecten en de leukste thuisworkshops voor kinderen én volwassenen.

Online workshops

De mooiste verhalen over de collectie worden online gedeeld. Zo neemt directeur Jan Hovers bezoekers mee langs objecten in een verder leeg museum. Daarnaast zijn er online workshops en video's met kunst- en tekenlessen. Op deze manier hoopt het museum zoveel mogelijk mensen online te inspireren en aan te moedigen om thuis aan de slag te gaan. Op die manier maak je van je eigen huis ook een thuismuseum.

Kamerplanten tekenen

Burgemeester Jan Hamming trapt af met de workshop 'Kamerplanten tekenen'. Hij zit daar, net als alle andere miljoenen thuiswerkers, natuurlijk de hele dag tegenaan te kijken. Hoog tijd om de kamerplant eens nader te bestuderen. Kamerplanten vind je ook in het Zaans Museum. Het is één van de 35 Verkadealbums. Al ver voordat de voetbal- en dinoplaatjes bestonden bedacht Verkade een spaaractie: de Verkadeplaatjes. De meeste plaatjes hadden als thema natuur en zijn getekend door beroemde kunstenaars zoals Jan Voerman jr. 

Dit jaar toont het Zaans Museum de originele aquarellen van alle botanische albums van Verkade. Bekijk de eerste workshop in het Thuismuseum op www.zaansmuseum.nl/thuismuseum

Meer berichten