Door de beperkingen in het corona-advies 'blijf zoveel mogelijk binnen' waardeer je onze vrijheid dit jaar des te meer...
Door de beperkingen in het corona-advies 'blijf zoveel mogelijk binnen' waardeer je onze vrijheid dit jaar des te meer... (Foto: Stockfoto)

Geen feesten op 5 mei; wel aandacht voor 75 jaar vrijheid

ZAANSTAD - Onno Hoekmeijer, voorzitter van het 4 en 5 mei Comité Zaanstad, laat weten dat vanwege de noodmaatregelen om geen grote groepen mensen bij elkaar te laten komen de geplande 5 mei feesten helaas niet kunnen doorgaan.

"Geen fakkelloop vanuit Wageningen naar Zaanstad en geen muziek op de Dam, in de Bullekerk en in sommige ‘dorpen’, zoals Wormerveer, Assendelft en Westzaan. De betekenis van 5 mei komt wel aan de orde in de Bevrijdingskrant. Die komt eind april uit als onderdeel van Het Zaans Stadsblad. In die Bevrijdingskrant uiteraard geen programma’s, ook niet van Open Joodse Huizen op 25 april, dat eveneens is afgelast." 

De voorzitter laat weten dat er samen met het college wordt nagedacht over een videotekst van de burgemeester. En voor de scholen apart wellicht nog een video van een van de wethouders. 

De organiserende werkgroep van Raaz en 4 en 5 mei Comité Zaanstad hoopt samen met andere organisatoren, dat er landelijk duidelijkheid komt over een nieuwe datum voor de viering van 75 jaar vrijheid.

4 mei: dodenherdenking

Voor 4 mei wordt gedacht aan het leggen van een krans bij de monumenten door leden van de plaatselijke 4 mei-comités en een lid van het college. Steeds in de vorm van een delegatie van maximaal twee personen om 19.00 uur. Daarover wordt overleg gevoerd. Iedereen kan dan in ieder geval om 20.00 op televisie en radio de nationale herdenking volgen.

Oproep thuis te blijven

In alle gevallen wordt de inwoners gevraagd thuis te blijven en niet een kranslegging bij te wonen. Overbodig te zeggen dat er ook geen toespraken zullen worden gehouden. Met de Joodse gemeente wordt overlegd over eenzelfde aangepaste wijze van kranslegging op de Joodse begraafplaats in Zaandam.

Scholen

Ook de scholen zullen niet bij de herdenkingen aanwezig zijn. Met de scholen zelf zal nog worden gecommuniceerd over het dit jaar vervallen van de ‘gast’ lessen, zoals die zijn ingepland over de documentaires Monumenten Spreken en over de mogelijkheid in een latere fase gebruik te maken van de expositie in het Zaans Museum over de oorlog in de Zaanstreek, zodra het museum weer open gaat.

Meer berichten