Nathalie (rechts) met Clint en Stella van Beter Kip voor de deur van de voedselbank. .
Nathalie (rechts) met Clint en Stella van Beter Kip voor de deur van de voedselbank. . ((Foto: Aangeleverd))

Volle kratten naar de voedselbank

REGIO - De actie die Nathalie Hagenstein uit Landsmeer is begonnen om de Voedselbank Zaanstreek van spullen te voorzien is een enorm succes. Tientallen inwoners uit Landsmeer en Oostzaan brengen boodschappen of maken geld over, de plaatselijke supermarkten DEEN en Jumbo doen mee en ook andere bedrijven leveren een bijdrage.

Nathalie is er heel blij mee, want deze steun is hard nodig. "Zoals iedereen nu in kranten of online ziet, hebben de voedselbanken het heel erg moeilijk. Er wordt nu massaal gehoor gegeven aan acties voor voedselbanken overal in Nederland. Dat is ontzettend fijn." 

Eerste kar na vier dagen vol

De eerste volle kar bij Jumbo Plemp Landsmeer heeft ze inmiddels opgehaald. Die was na vier dagen al vol, omdat mensen daar ook veel doneren. Ook andere bedrijven schieten te hulp. Beter Kip uit Landsmeer heeft 100 kilo kip gedoneerd. Eigenaars Clint en Stella zijn met hun bus naar de Voedselbank Zaanstreek gereden en hebben daar de kip met nog zeventien kratten houdbaar voedsel achtergelaten.

Kip aan particulieren

Nathalie: "Zij verkopen normaal gesproken kip aan de horeca, maar dat komt nu natuurlijk deels stil te liggen. Om zich voor anderen in te zetten, leveren zij nu ook kip aan particulieren en zeker degenen die de supermarkt niet graag in gaan. Zij komen het met alle liefde brengen."

Gelijk enthousiast

In totaal zijn er nu 27 kratten gedoneerd. Daar zitten drie volle kratten van Duyvis bij. "Zij waren gelijk enthousiast over het idee en boden aan om het zelfs naar mijn huis te komen brengen. Mensen blijven ook massaal geld naar mij overmaken om boodschappen van te doen, omdat zij zich er niet prettig bij voelen om naar de supermarkt te gaan. Hiervan worden verspreid boodschappen gedaan bij Jumbo, DEEN als de Makro om er zo voor te zorgen dat dorpsgenoten geen lege schappen aantreffen."

Alle tijd en ruimte

Nathalie krijgt van haar werkgever, New Sales Company in Naarden, alle tijd en ruimte om de actie in goede banen te leiden. Medewerkers die nu thuis werken en tijd over hebben worden juist gestimuleerd om iets aan vrijwilligerswerk te doen. Dat komt de Landsmeerse goed uit, want ze heeft het er steeds drukker mee.

'Ontzettend fijn'

"Vanuit Oostzaan zijn er nu ook ook e-mails gekomen van mensen die het artikel in het Kompas gelezen hebben en willen doneren. Ontzettend fijn. Nog steeds komen er berichten binnen. Nog een leuk dingetje: mijn juf van mijn MBO-opleiding woont schijnbaar in Oostzaan en zag het artikel en stuurde mij een berichtje dat ze trots op mij was. Dit vond ik zo grappig en bijzonder. Ik heb haar voor het laatst gezien in 2006, denk ik."

'Extra shout out'

"Een extra shoutout en bedankje aan alle mensen die voedsel doneren," besluit Nathalie. "Of dit nou bij Jumbo Plemp is, bij DEEN, aan mijn deur of financieel. Ik waardeer de support aan mijn project enorm! Fantastisch!"

Meedoen aan de actie? Stuur Nathalie een bericht: nathalie173@hotmail.com.

Meer berichten