Nieuwe jongerenwoningen met doel verbinding tussen jong en ouder

Algemeen
Doel van de tijdelijke woningen is ook meer contact tussen jong en ouder. Nu even niet door het geven van een hand, maar op afstand...
Doel van de tijdelijke woningen is ook meer contact tussen jong en ouder. Nu even niet door het geven van een hand, maar op afstand... Stockfoto: Lukas

ZAANDAM – De nieuwe jongerenwoningen in project U-NID-S zijn het resultaat van samenwerking tussen Parteon, Pennemes, Straathoekwerk, Leviaan en de gemeente Zaanstad. Naast een bijdrage aan de woningnood en wens om in Zaanstad tijdelijke woningen te realiseren is het doel ook om verbinding te leggen tussen jong en oud.

De tien studio’s zijn gesitueerd op een relatief klein, braakliggend terrein tussen Het Pennemes, H. Gerhard- en Jan Walichszstraat. De tijdelijke woningen zijn bestemd voor jongeren tussen de 18-27 jaar, waarvan er vijf bestemd zijn voor jongeren met een lichte zorgvraag. De andere vijf zijn zelfstandige huurwoningen met het label jongeren waarvoor Zaanse jongvolwassenen via Woningnet in aanmerking komen.

Het project stimuleert de jongeren om de oudere bewoners van Het Pennemes te ondersteunen in het kader van opleiding of vrijwilligerswerk. In deze tijd van corona is de uitwisseling tussen de beide groepen niet fysiek, maar alleen op afstand mogelijk.

De woningen zullen hier tien jaar blijven staan, waarna er oog is voor het vervolg van de huisvesting van de jongvolwassen bewoners. De eerste bewoners zijn inmiddels ingetrokken. De geplande feestelijke opening is vanwege het coronavirus tot nader order uitgesteld.