‘Feestje en gebak komen later dit jaar wel’

Algemeen
Afbeelding
Dick Mevius loopt nog even alles na voor de oplevering van de nieuwbouw. (Foto: Dirk Karten)

ZAANDAM – “We moeten nog wat binnen schilderen en behangen, maar de nieuwbouw is klaar voor oplevering. Zonder gebak. Het feestje komt later wel”, zegt Dick Mevius. De voormalig algemeen beheerder van de Zaanse stichting Dierenzorg had als manager Facilitaire Zaken de bouw onder zijn hoede. ‘Het Dorp’, in 2012 neergezet als tijdelijke oplossing voor de ziekenboeg en quarantaine-afdeling, heeft plaatsgemaakt voor een schitterend multifunctioneel gebouw.

Achter het pand van Dierenzorg Zaanstreek, te vinden aan de Dr. H.G. Scholtenstraat 36 (ingang sportpark) is nu een gebouw te vinden in dezelfde stijl. Oktober vorig jaar ging de slopershamer in de oude stacaravans voor waar de betiteling ‘bouwval’ nog teveel eer was. Wat toen tevoorschijn kwam was de vooruitziende blik van het bestuur. Want die hadden al voor het plaatsen van Het Dorp de fundering laten aanleggen voor de ‘ooit te bouwen quarantaine-afdeling’.

Tien jaar sparen

“Het asiel zit voor ons op slot vanwege de coronamaatregelen, maar ik mag je wel in de nieuwbouw rondleiden want daar is nog niemand”, zegt Dick. Tien jaar is er gespaard voor de nieuwbouw. Dat moest ook want er werd een slordige € 280.000 geïnvesteerd. Daarbij werd goed gekeken hoe je door de multifunctionele opzet ook weer geld kunt verdienen met de nieuwbouw.

Puppytrainingen

“Dit is de ruimte van ons opleidingscentrum. Hier kunnen we ook als het weer te slecht is puppytrainingen geven. Normaal gesproken doen we dat op het trainingsveld dat aansluit op het terras. Dat moeten we nog aanleggen. Net als de overkapping. Maar dat komt wel.”

In deze ruimte kunnen ook cursussen en workshops over onder meer dierengedrag, dieren-EHBO en huisdierverzorging worden gegeven. Daarnaast is er een ruimte voor de honden trimsalon, twee ruimtes die fungeren als ‘kattenkasten’ waar de Dierenambulance in de uren dat er niemand in het asiel aanwezig is de gevonden dieren kunnen afleveren. Zieke dieren kunnen zo veilig gelijk apart worden gehouden.

‘Kattencafé’

Ook zijn er twee geluidsdichte hondenkamers waar de trouwe viervoeters die binnen worden gebracht, eerst verblijven en onderzocht worden op eventuele ziektes.. Ook is er een ruimte die gaat fungeren als kattencafé. Daar kun je – als de dieren gezond zijn verklaard – met ze kunt knuffelen en kroelen. Maar ook ruimtes waar dode dieren toonbaar worden gemaakt en een koelcel.

“Niet alles leeft wat we van de straat halen en er bij ons wordt binnengebracht”, zegt Dick nuchter. “In deze ruimte maken we de dieren klaar om te tonen in de rouwkamer in het hoofdgebouw. Daar kunnen baasjes afscheid nemen.”

Steun

We lopen de ene ruimte in, de andere uit. Deur na deur open en dicht. “Er zitten zo’n dertig deuren in. Die fungeren als sluizen want we moeten besmetting voorkomen”, zegt Dick als hij deur van de koelcel opent. Hier ruik je geen Chanel nr. 5 maar hangt de geur van de dood. Als dierenliefhebber doet het je hart een slag overslaan. Je zal je trouwe huisdier maar hierin onverwacht terugvinden…

“De koelcel is geschonken door Willems Klimaat en Koudetechniek en ons bouwbedrijf Van der Gragt uit Wormerveer. Veel bedrijven en instellingen hebben ons gelukkig geholpen. Los van onze donateurs en stadsgenoten die een donatie hebben gedaan bij onze jaarlijkse collecte.”

Donaties

Naast donaties vanuit het Zaanse bedrijfsleven ter waarde van € 7.500 werd de nieuwbouw mogelijk door bijdrage van onder meer de Stichting Het Waardige Dier (€ 65.000), het Honig Laan Fonds (€ 10.000) de Moyra Stava-Morena Stichting (€ 5.000) en het M. Duyvis Fonds (€ 2.000) en de stichting J. v.d. Gragt beheer (€ 3.000).

“Maar we kregen ook een gift van een particulier fonds dat graag anoniem wil blijven, maar maatschappelijke doelen een goed hart toedraagt”, zegt Dick.

Professionalisering

Met het nieuwe multifunctionele gebouw maakt de stichting Dierenzorg ook een slag in professionalisering. Look hard nodig want de stichting is veel meer dan dierenasiel alleen. Het is tevens het onderkomen voor de Dierenambulance (verleende in 2018 hulp aan 3505 dieren), de dierentaxi, de dagopvang en het dierenpension.

Kijk www.dierenzorgzaanstreek.nl en de sociale media om te zien wat de circa 140 vrijwilliger en vakkrachten allemaal doen voor onze trouwe huisdier. Hulp die gaat van het dier in nood tot opvang tijdens de vakantie.

Afbeelding
Afbeelding