Huisbaasje slimme waakhond tegen energieverspilling

Partnerbijdrage
Afbeelding
(Foto: Falco Hassink)

REGIO – ‘Nee! Niet net nu, na de onverwachte dure reparatie aan de auto. Of we even 475 euro mogen bijbetalen aan onze energieleverancier omdat het zo’n lang koud voorjaar was!’ Welke huisbewoner kent deze negatieve ervaring niet? En dat terwijl dergelijke ‘verrassingen’ zo makkelijk te voorkomen zijn. Simpel door het installeren van Huisbaasje. Dat leverde in 2019 gemiddeld 138 euro per jaar pure winst op.

De naam klinkt al vriendelijk: Huisbaasje. Zo heet de app en meetset voor plaatsing aan de energiemeters in huis. In 2017 ontwikkeld door het team van Aurum Europe in samenwerking met de Consumentenbond. Voor 99 euro is het ‘baasje’ de betrouwbare waakhond in de meterkast van iedere woning en monitort in realtime het energieverbruik in huis. Wat onplezierige verrassingen als naheffing op het verbruik voorkomt.

Gemiddeld 138 euro per jaar besparen aan energiekosten

“We zijn best trots op Huisbaasje”, zegt Nina de Korte. De energiecoach van Aurum Europe was dicht betrokken bij de ontwikkeling van het persoonlijke energiemaatje. “Er is door een bevlogen team van energie-experts, app-ontwikkelaars en consumenten als testpanel aan gewerkt. De app is zo gemaakt dat het overzichtelijk de gegevens van elektra en gas doorgeeft. In actueel gebruik op het moment en in slimme overzichten. Inclusief teruglevering voor wie zonnepanelen heeft, het bijhouden van het jaarlijks gebruik en wat er al is bespaard. Om Huisbaasje uit te lezen hoef je bovendien geen datawetenschapper te zijn.”

Slimme bespaar-app

Huisbaasje bestaat uit een slimme app die voortdurend wordt bijgesteld aan de hand van de laatste ontwikkelingen en wensen van de gebruikers. De app geeft ook informatie of het verbruik past bij de woning. Zo vergelijkt het huizen uit hetzelfde bouwjaar en situatie (vrijstaand, rijtjeswoning, appartement etc.) Ook wordt automatisch bijgehouden wanneer een energiecontract ten einde loopt.

Huisbaasje is bedacht met het idee van een autodashboard als voorbeeld. “De boordcomputer laat zien wat het actuele verbruik is en wat je kunt doen om dat aan te passen. Dat vinden we normaal maar vergeten dat we gemiddeld tussen de 2.000 en 3.000 euro per jaar kwijt zijn aan energiekosten in huis. Daar denken we pas aan als de factuur op de mat valt om bij te betalen. Huisbaasje biedt de kans in realtime je verbruik bij te sturen.”

Besparing is vaak makkelijk te behalen door inzage in rustverbruik, ook ‘sluipverbruik’ genoemd. Zoals de oude koelkast in de schuur. Huisbaasje spoort ze op en helpt zo honderden euro’s te besparen. Ook voor wie twee linkerhanden heeft is de installatie van de meetset in de meterkast makkelijk. Zowel bij analoge- als slimme meters. ”Wie met vragen zit kan ook bellen op 085 - 2019 816”, zegt Nina.

Meer informatie op de website www.huisbaasje.nl

Afbeelding
Huisbaasje bestaat uit een meetset en sllmme app.