Exposities in Het Weefhuis worden vooruit geschoven

Algemeen
Lydia Steur bij haar eigen werk in luchroom Rosarium.
Lydia Steur bij haar eigen werk in luchroom Rosarium. Foto: Yvette van der Does

ZAANDIJK/KROMMENIE - In de week vóór 28 april beoordeelt het kabinet welke beperkende maatregelen er van kracht blijven. Musea en galeries blijven daarom ook tijdens het Paasweekeinde gesloten. Dat vindt Het Weefhuis natuurlijk heel spijtig, want er stonden tentoonstellingen in de agenda. Ze hebben besloten de geprogrammeerde kunstenaars op een later tijdstip te laten exposeren en alles door te schuiven - zie het maar als een hele lange pauze. Het verbod op evenementen blijft sowieso tot 1 juni van kracht. 

Lydia en Wim Steur hadden voor de crisis speciaal vrij voor genomen. Hun lunchroom op het Rosariumplein in Krommenie ging er zelfs voor dicht. "Samen met mijn medecursisten van de cursus Chinees tekenen bij Buurtcentrum De Lorzie zou ik in de week van 16 maart gaan exposeren in Het Weefhuis", vertelt Lydia. "Dat ging dus mooi niet door. En nu moeten we een heel jaar wachten. Dat was echt even een teleurstelling voor ons. We hadden ons er zo op verheugd. Mijn man Wim zou mij ook helpen met de inrichting van de expositie, daarom was onze zaak een week gesloten." 

Verschrikkelijk voor ouderen

De lunchroom is gelukkig open van dinsdag tot en met zondag, maar er even lekker gaan zitten is er niet bij. Er hangen briefjes aan de stoelen met daarop 'alleen voor afhaal open'. Wim Steur: "Het is verschrikkelijk voor de ouderen. Elke week komen hier twee vriendinnen 'op leeftijd' langs. Die keuvelen altijd zo gezellig samen, eten wat en gaan daarna bij onze buren bloemen halen, en dan weer naar huis. Die mogen hier dus niet meer zitten. Geen idee hoe ze dat nu doen." 

De Steurs zijn bezorgd om de ouderen die nu niet naar buiten kunnen. Ze hopen dat er spoedig een einde aan de beperkingen komt. 

Volgend jaar uitpakken

Lydia's tekeningen staan thuis in het bubbeltjesplastic klaar om volgend jaar uitgepakt te worden. In haar lunchroom hangen ook eigen werken van haar hand. Maar ze zouden zo door Bob Ross geschilderd kunnen zijn.

Op de Facebookpagina van Het Weefhuis kunnen bezoekers in de gaten houden wanneer de exposities weer hervatten.