Jongeren aan de slag in maatschappelijke diensttijd

Algemeen
075 Heroes geven 'workout' aan ouderen in verzorgingshuis. links op de foto Begüm Saker.
075 Heroes geven 'workout' aan ouderen in verzorgingshuis. links op de foto Begüm Saker. Foto: Begüm Saker

ZAANSTAD -  Eenzame ouderen en kwetsbaren mensen helpen. Op verschillende plekken hebben jongeren zich aangemeld voor maatschappelijke diensttijd (MDT). Overal in Nederland zijn projecten gestart. In Zaanstad zijn de jongeren van 075 Heroes actief. 

MDT gaat over iets doen voor een ander, talenten ontdekken, ervaring opdoen en nieuwe mensen leren kennen. Er zijn jongeren die digitale huiswerkbegeleiding geven of persoonlijke coaching aan kwetsbare scholieren en statushouders uit de eigen buurt. Jeugd tussen 14 en 27 jaar kunnen zich vrijwillig inzetten. Het is de bedoeling dat jongeren er minimaal 80 uur aan besteden in een periode van maximaal 6 maanden. Uit onderzoek blijkt dat 600.000 jongeren openstaan om aan MDT mee te doen.

Begüm Saker kwam bij 075 Heroes terecht nadat ze een oproep las op Linkedin. Als ZZP'er in de evenementen heeft ze momenteel minder om handen. Begüm: "Drie weken geleden raakte ik betrokken bij de 'workouts' voor ouderen, een initiatief van Gezondplus. Ik wilde bezig blijven en ook graag iets voor anderen doen." Zolang er nog beperkende maatregelen zijn, en haar studie nog niet is begonnen, blijft ze zich inzetten voor 075 Heroes. 

Begüm maakte van een vorige 'workout' de onderstaande video:


Komende weken worden de 'balkonworkouts' gegeven in drie verzorgingshuizen in Wormerveer. Op Maandag in de Zaanstroom, op woensdag bij de Markthof en op vrijdag bij de Amandelbloesem.