Het mysterie van de schuine trottoirbanden…

Algemeen
Ook deze, aan de kant van de Provincialeweg, mag nog niet in gebruik worden worden. Rest de vraag: door wie?
Ook deze, aan de kant van de Provincialeweg, mag nog niet in gebruik worden worden. Rest de vraag: door wie? Foto's: Dirk Karten

KOOG AAN DE ZAAN – Blijkbaar mogen we er nog geen gebruik van maken, want ze zijn afgezet. De twee zogeheten ‘trottoirbanden met een verloop’ die sinds kort te vinden zijn in de fiets- en wandeltunnel bij station Koog aan de Zaan. De grote vraag is echter: waarom zijn de gewone stoepranden vervangen door schuine versies?

Is het om een stukje extra wegdek als je remmen het plotseling niet meer doen bij het afdalen? Nee, dat is natuurlijk onzin. Want dan lig je alsnog op de trap in de kreukels. Maar waarom zijn ze dan geplaatst? Voor mensen met een rollator? Die dan via de fietsbaan naar beneden en boven kunnen, en op het wandeldeel onder het spoor veiliger aan de andere kant weer omhoog kunnen?

Met een rollator de toegangstrappen op en af is een uitdaging. Wie aangewezen is op dit hulpmiddel, kan alleen lopend via de fietsbaan naar de andere kant. En om de hoek gaan, is link geven we toe. Want praktisch altijd komt er wel iemand aan. (bellend of niet)

Dit moet het zijn! Want er zijn ook nieuwe gele borden geplaatst die fietsers sommeren af ter stappen. Wat geen hond doet in de praktijk. Of gaat doen zonder toezicht.

Nou fietsen honden niet, we horen het u zeggen. Mensen wel. En in het krappe tunneltje is anderhalve meter afstand houden onmogelijk. Of zou het daar mee te maken hebben? Dat fietsers een stukje over het wandeldeel mogen om afstand te houden? Nee, dan zitten ze wandelaars in de weg. Ook geen optie. Toch?

We probeerden nog even de Vervoerregio om uitleg te vragen. Die heeft tenslotte ook project Guisweg onder haar hoede. Maar daar vingen we bot. Kantoor dicht vanwege Corona. Telefonisch onbereikbaar.

Dan vragen we de hulp maar van onze lezers. Wie het weet mag het zeggen…

Waarom zijn ze geplaatst, de schuine trottoirbanden? Deze is te vinden aan de kant van Westerkoog.