Forse financiële gevolgen coronacrisis voor Zaanstad

Algemeen
Is het in de nieuwe anderhalve meter samenleving nog mogelijk om met zoveel mensen over de smalle dijken van de Zaanse schans te lopen?
Is het in de nieuwe anderhalve meter samenleving nog mogelijk om met zoveel mensen over de smalle dijken van de Zaanse schans te lopen? Foto: Marjon Kors

ZAANSTAD – In de Voorjaarsnota van Zaanstad – waarvan pas op 2 juli besluitvorming plaatsvindt in de gemeenteraad - wordt onder meer zichtbaar hoe groot de financiële impact van de coronacrisis is op onze gemeente.

Zo had de gemeente al een structureel tekort van meer dan € 3 miljoen per jaar, de verwachting is dat dit bij de begroting 2021 verder op zal lopen. Om aan te geven waar het geld nu aan wordt uitgegeven enkele hoofdpunten:

Voor de ToZo regeling zijn tot en met april circa 3.500 aanvragen binnengekomen. Het Rijk heeft toegezegd dat per ingediende aanvraag een vergoeding wordt gegeven voor de uitvoeringskosten en de kosten van de uitkering. Of dit alle kosten dekt die de gemeente nu maakt, is nog niet bekend.

Mindere opbrengst toeristenbelasting

De binnenstad en Zaanse schans zijn leeg. Toeristen blijven weg en het is de vraag hoe snel en in welke mate dit herstelt en kán herstellen. Is het straks nog mogelijk om met zoveel mensen over de smalle dijken van de Zaanse schans te lopen? De parkeeropbrengsten, de inkomsten toeristenbelasting, maar bij invoering ook de vermakelijkheidsretributie zullen in 2020 en mogelijk langer fors lager zijn. Halvering van het aantal overnachtingen leidt bijvoorbeeld al tot € 1,5 miljoen minder toeristenbelasting.

Zaantheater in de min

Ondernemers en organisaties die panden van de gemeente huren vragen uitstel van betaling. Zoals het Zaantheater, dat door de sluiting vanaf half maart met ingang van april de maandelijkse huur (€ 0,1 miljoen) niet meer kan betalen. Afhankelijk van het moment van opening en de hoeveelheid publiek is de inschatting dat de opbrengst voor de gemeente voor 2020 tussen de € 0,4 miljoen en € 0,8 miljoen minder is. Het is de vraag wanneer en of dit ooit terugbetaald kan worden.

Sportbedrijf: 1,5 miljoen minder inkomsten

Organisaties als Werkom en het Sportbedrijf kampen met een stevige omzetderving. In het eerste half jaar 2020 verwacht het Sportbedrijf € 1,5 miljoen aan inkomsten mis te lopen door de sluiting van zwembaden en sportgebouwen. Inkomsten aan kaartverkoop, huur van derden en kantine omzet vallen weg en vaste lasten lopen door. Een deel hiervan kan worden goedgemaakt door alsnog binnenkomende huurgelden en door de uitkeringen vanuit de rijksregelingen.

Kosten handhaving

De gemeente levert veel inzet om de coronamaatregelen te handhaven. Zo maken handhavers en toezichthouders meer uren en worden kosten gemaakt voor het afsluiten van locaties, voor cameratoezicht en extra inzet om de druk op veerponten te reguleren.

Ook de gemeente zelf maakte organisatiekosten. Bijvoorbeeld voor videoconferencing en online vergadervoorzieningen, extra kosten voor thuiswerkvoorzieningen en kosten voor de inrichting van de kantoorplekken om te voldoen aan de 1,5 meter richtlijn (plexiglas). Een eerste inschatting is dat de kosten kunnen oplopen tot € 0,4 miljoen.