Opmars buxusmot weer begonnen: wat kun je er tegen doen?

Algemeen
Rupsje nooitgenoeg verpopt tot mot met als resultaat in hoog tempo genuttigde buxussen...
Rupsje nooitgenoeg verpopt tot mot met als resultaat in hoog tempo genuttigde buxussen... Stockfoto's

OOSTZAAN – “Bij mijn woning aan het Kolkplantsoen staat geen levende buxus meer. Alles is dood binnen een paar weken. Maar dat is ook het geval bij mijn dochter die aan het Noordeinde woont. Wat kan ik daar tegen doen? Kunnen jullie daar aandacht aan besteden?”, vraagt een lezeres aan de Rodi Media weekbladredactie. Nee he, dat kan er nog wel bij! Zit je lekker veilig voor dat rot coronavirus in je eigen tuintje, zie je voor je ogen de buxus kaalgevreten worden. Wat kun je er tegen doen?

‘Geen levende buxus meer aan Kolkplantsoen’

Eerst maar even de gemeente Oostzaan gebeld om te vragen of de mensen van de groenvoorziening ook hebben gemerkt dat de Cydalima Perspectalis, de mooie naam voor een rottig vlindertje uit de familie van grasmotten, weer onze tuinen kaalvreet.

“Bij de gemeente Oostzaan doen we niets aan bestrijding van de buxusmot. Simpelweg omdat we deze hagen niet zelf planten in de openbare ruimten. Bovendien levert de rups geen last voor de volksgezondheid op”, klinkt het simpele antwoord van de perswoordvoerder.

Wel zien de mensen die het groen in de openbare ruimtes onderhouden de gevolgen. “Sommige buxussen worden namelijk door bewoners in het openbaar groen gezet. Eigen aanplant dus. Of erger: de kaalgevreten, dode exemplaren worden gedumpt in het plantsoen onder het motto ‘de gemeente haalt het wel op’. Dat klopt, maar is natuurlijk niet de bedoeling”, aldus de gemeente.

Wel geven ze een mogelijke oplossing: maak je eigen tuin vogelvriendelijker. Eenden en vogels eten namelijk de rupsen op uit de Buxus. Bij de tuincentra zijn bestrijdingsmiddelen te koop, maar let op dat die wel diervriendelijk zijn. Wie met gif de buxusmot te lijf gaat, treft ook de mussen die gek op de rupsen zijn.

Lavasteen

Naast handmatig de rupsen uit de plant halen gaf een zeer geroutineerde hovenier deze tip die in de praktijk redelijk werkt; spuit de buxus af met de hogedrukspuit. Neem voldoen de afstand zodat de bladeren er niet vanaf worden gespoten. Zet de spuit op de lichtste stand. Bestrooi daarna de natte haag met lavameel. Dit is zeer fijngemalen lavasteen wat de plant ‘stroef’ maakt. De rups gaat daardoor ‘in de remmen’ en zal zich zeker niet happy meer voelen.

Voor wie meer wil weten over deze hardnekkige plaag: het gevreesde motje heeft een semi-transparante witte kleur en wordt ongeveer vier cm groot. Het vermoeden bestaat dat ze ergens in 2005 meegekomen zijn met het transport van buxussen uit…. China. He? Daar kwam toch ook een andere ellende vandaan…?

De meeste mensen kennen de buxusmot niet maar wel de rups. Die verpopt uiteindelijk tot mot. De rupsen worden ongeveer vier cm groot en zijn felgroen met een zwarte kop en zwarte lengtestrepen. De pop is eerst felgroen met donkere strepen en vlekken. Hij verkleurt naar lichtbruin tot bruinachtig.