Zaansche ZegelZoekers 100 jaar

Algemeen
Erik is zelf een verwoed verzamelaar.
Erik is zelf een verwoed verzamelaar. (Foto: Rodi Media/MvS)

door Marcel van Stigt

ZAANSTAD - Postzegelvereniging de Zaansche ZegelZoekers bestaat honderd jaar en houdt een gevarieerde jubileumtentoonstelling in het Stadhuis. In de tentoonstelling komen de diverse interesses van de leden terug. Er zijn Olympische postzegels te zien, vlinders, vuurtorens, Van Gogh, zeppelinpost, ijspost, ramppost – alles kleurrijk ontworpen. Ook zijn er verzamelingen van oude ansichtkaarten met het stadhuis op de voorkant of Zaanse postkantoren. En post naar Zaankanters vanuit Nederlands-Indië en monsterzakjes uit alle hoeken van de wereld voor Zaanse bedrijven.

De een vindt na een drukke werkdag rust aan de waterkant met een vishengel in de hand, de ander schudt alle werkstress van zich af met kwast, verf en doek. Erik Schalk (53), vergunningsverlener van de gemeente Zaanstad en in zijn vrije tijd voorzitter van de Zaansche ZegelZoekers, zoekt het in het verzamelen van postzegels. Ambtenaren mogen dan nog vaak het hardnekkige beeld oproepen van werkschuwe types voor wie elke stap er één te veel is, de werkelijkheid is anders. Eenmaal thuis loopt Schalk vaak in één keer door naar een kamer, waar hij zijn indrukwekkende verzameling zegels in boeken bewaart. "Heerlijk om met die zegeltjes bezig te zijn", verzucht hij.

'Zo ben ik begonnen'

Als tiener verzamelde Erik Schalk al postzegels - zoals zoveel van zijn leeftijdgenoten. "Een oom van mij werkte bij de reiniging en haalde grofvuil op. Daar zat een keer een doos met postzegels bij. Zonde om weg te gooien, vond hij, en hij gaf de doos aan mijn vader, die hem weer aan mij gaf. Ik vond het leuk om er wat mee te doen. Zo ben ik begonnen met verzamelen."

De verzameling groeide als onkruid op een regenachtige zomerdag. Van alle kanten kreeg Erik postzegels, hij weekte ze zelf van enveloppen en als zijn verjaardag naderde, vroeg hij geld als cadeau. Het laat zich raden wat hij daarvan kocht.

Extra dimensie

De liefhebberij kreeg een extra dimensie toen hij lid werd van - onder meer - de Zaansche ZegelZoekers, een van de twee postzegelverenigingen die Zaanstad rijk is. Zo kon hij zijn passie delen met medeverzamelaars. Hij treft ze elke vierde maandag van de maand in de grote zaal van buurtcentrum De Vuister in Westerkoog. Gezellige, geanimeerde bijeenkomsten waarin leden kennis uitwisselen over hun verzamelgebieden en stapels zegelalbums door kunnen worstelen. Er staat ook altijd een loterij op het programma en een grote veiling met een gevarieerd aanbod van ruim honderd kavels.

Geen voorzitter...

Dat de vereniging haar honderdste verjaardag heeft bereikt is niet vanzelfsprekend. Zeven, acht jaar geleden kwam haar voortbestaan in gevaar toen de voorzitter om persoonlijke redenen stopte en er geen opvolger klaarstond. Sterker nog: niemand voelde zich geroepen om deze rol op zich te nemen.

"Er zijn oproepen geplaatst, maar niemand reageerde", aldus Erik. "Dan moeten we er maar mee stoppen, klonk het toen. Normaal sta ik niet vooraan, maar toen ik die blikken zag... Ik heb mezelf aangemeld en ben nog steeds voorzitter."

Vitrines beschikbaar

Schalk maakte ook deel uit van de Feestcommissie om de jubileumtentoonstelling op te zetten. Omdat hij als ambtenaar dicht bij het vuur zit, wist hij wanneer de vitrines in het Stadhuis beschikbaar waren. Die worden nu ingezet om de honderdste verjaardag van de vereniging te vieren. De tentoonstelling is tot en met 14 augustus gratis te bezichtigen tijdens de openingsuren van het Stadhuis. Uiteraard met inachtneming van de RIVM-regels.

Erik: "Ik verwacht veel bezoek en hoop dat mensen denken: ik heb nog wel wat op zolder liggen. En dan hoop ik dat ze niet alleen langskomen, maar ook lid worden. Maar het kan ook dat ze denken: wat moet ik met die rotzooi op zolder. Weg ermee!"

Frans Hoving opende de tentoonstelling op ludieke wijze.
Een gevarieerde tentoonstelling.