Proefdraaien bediening Wilhelminasluis

Algemeen
Kunnen schippers nu veilig door de Zaanse sluis? Of moeten de bouwstellingen terugkomen...?
Kunnen schippers nu veilig door de Zaanse sluis? Of moeten de bouwstellingen terugkomen...? Foto: Dirk Karten

ZAANDAM - Vanmorgen om 06.00 uur is de eerste proef gehouden met de bediening (schutten) van de Wilhelminasluis voor de beroepsvaart. Het gaat nadrukkelijk om een proef waarbij storingen in de bediening zich nog voor kunnen doen. Het kan zijn dat schepen daardoor langer moeten wachten.

Er wordt geschut tot maximaal 140 meter. Het is aan de schippers om te bepalen of ze het risico op wachten willen nemen. Willen ze dat niet dan kunnen ze gebruik maken van de omvaar routes. De Wilhelminasluis is niet geopend voor de recreatievaart.

Proefperiode
Het proefdraaien vindt in totaal op drie verschillende momenten op de dag plaats. Van 06.00 uur - 07.00 uur, 11.00 uur -14.30 uur en in de avond van 18.30 uur - 22.00 uur. De proefperiode duurt tot nader order. Net zolang tot de Provincie Noord-Holland en de gemeente Zaanstad het veilig achten om de sluis weer volledig in gebruik te nemen. In het weekend gelden andere bedientijden.

Hard gewerkt aan veilige bediening
De bediening van de Wilhelminasluis is door de gemeente gestopt op vrijdag 19 juni omdat deze kampte met een aantal storingen. Tevens was er sprake van een situatie waarin de brugbedieners geen goed zicht meer hadden op het sluiscomplex. Dit in combinatie met een toename van de recreatievaart was veilig bedienen niet meer mogelijk. De Provincie Noord-Holland, de gemeente Zaanstad en bouwer Heijmans hebben de afgelopen week hard gewerkt om alles op te lossen en om de sluis weer in gebruik te kunnen nemen. Waaronder het plaatsen van twee nieuwe camera’s. Dit heeft er toe geleid dat de sluis op woensdag 1 juli kan gaan proefdraaien.

Informatie over de bedientijden van bruggen en sluizen Zaandam: zie de website met alle vaarweginformatie: https://vaarweginformatie.nl Telefoon: (075) 681 68 88, op werkdagen van 8.00 uur tot 12.00 uur en 13.00 uur tot 16.00 uur.