Afscheid van juffen Marcelle en Irene

Algemeen
Respect voor tachtig jaar lesgeven! Juffen Marcelle en Irene namen afscheid van hun kinderen op obs De Watermolen.
Respect voor tachtig jaar lesgeven! Juffen Marcelle en Irene namen afscheid van hun kinderen op obs De Watermolen. Foto's: aangeleverd

KOOG AAN DE ZAAN – Met zang, een erehaag (gepast op afstand) en gehuld met een heuse sjerp namen docenten Irene Pijpker en Marcelle Bleeker vanmiddag officieel afscheid van obs De Watermolen. De openbare basisschool aan de Molenwerf (wijk Westerkoog) neemt daarmee afscheid van twee kanjers van docenten die samen maar liefst 80 jaar ervaring in lesgeven hebben opgebouwd.

Tachtig jaar ervaring in lesgeven op obs De Watermolen

“Kun je je het voorstellen? Irene was achttien toen ze op 22 november 1979 in dienst kwamen bij wat destijds Zaanstad, afdeling onderwijs heette”, vertelt directrice Maaike Kerssens. “Vervolgens heeft ze het zo goed bij ons naar de zin gehad dat ze veertig jaar bleef.”

Dat peuters en kleuters begeleiden bij hun eerste stappen op school de voorliefde heeft van Irene blijkt uit het feit dat ze bij De Watermolen binnenstapte met de opleiding kleuterleidster op zak.

Duidelijke visie

“Ze heeft ook al die jaren voor de groep 1 en 2 gestaan en heeft een duidelijke visie op lesgeven aan het jonge kind”, zegt Maaike over haar vertrekkende collega. “Ook al wil Irene, net als haar collega, niet zo op de voorgrond treden, ze is zeker een sfeermaker. Iemand die de vrolijke noot brengt en altijd in is voor een geintje. Je moet alleen geen spelletjes met haar spelen want ze is bloedfanatiek!”

Rustig

Marcelle Bleeker werkte onder meer voor scholen als obs Het Eiland in Zaandam en obs De Dorpsakker in Assendelft.

“Zij staat voor groep 4 en 5 en kwam op 25 oktober 1979 officieel in dienst bij wat nu Zaanstad Primair heet. Marcelle heeft een rustige persoonlijkheid wat je terugziet in haar klas. Ze kijkt en luistert goed naar de kinderen. Daarnaast is ze, samen met Linda van Ederen, leidster van een combi-groep. En ze was lid van de medezeggenschapsraad”, vertelt de directrice.

Ander afscheid

Het team van De Watermolen (plus ondersteunend personeel) had al afscheid genomen van de vertrekkende docenten. Dat gebeurde tijdens een studiedag en met een high-tea. Door de Corona perikelen moesten Irene en Marcelle op een andere manier dan gebruikelijk is afscheid nemen van de 240 kinderen die op school zitten.

“Ook daarmee wisten Irene en Marcelle goed mee om te gaan. Zoals het op afstand les geven en toch even het contact met de kinderen warm houden via bijvoorbeeld een WhatsApp-berichtje. Gelukkig kan deze periode goed worden afgesloten met een afscheid met de kinderen erbij”, besluit Maaike.

Een heuse erehaag, maar wel veilig op anderhalve meter afstand!
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding