'Blaauwe Gerrit' nieuwe aanwinst Roeivereniging de Zaan

Algemeen
Links (met vlag) voorzitter Anne Kruiver, rechts oud-bestuurslid Machteld Binnerts/
Links (met vlag) voorzitter Anne Kruiver, rechts oud-bestuurslid Machteld Binnerts/ (Foto: aangeleverd)

 ZAANDIJK - Vorige week woensdag is de fonkelnieuwe C2 roeiboot van Roeivereniging de Zaan ten doop gehouden. De aankoop werd mede mogelijk gemaakt dankzij een donatie van het Gerrit Blaauw Fonds. De heuglijke gebeurtenis stond bovendien in het teken van de heropening van het roeiseizoen. 

In aanwezigheid van een delegatie van het Gerrit Blaauw Fonds waaronder voorzitter Marcel de Leeuw en een ‘Corona-conform’ aantal leden van WRV de Zaan werd de door het Friese Wiersma gebouwde C2 roeiboot gedoopt door voormalig bestuurslid Machteld Binnerts. Zij gaf aan dat het werven van fondsen niet eenvoudig is, maar dat de communicatie met het Gerrit Blaauw Fonds als bijzonder plezierig is ervaren. 

Binnerts: “Doopsgezinde predikant Gerrit Blaauw stond in de achttiende eeuw gelijk aan ‘goed doen’. Wij ondersteunen dit levensmotto en doelstelling van het fonds.”

Donatie

Met de aankoop van de volledig van composiet vervaardigde boot is een bedrag gemoeid van € 11.720, een deel van dit bedrag werd door het Gerrit Blaauw Fonds gedoneerd. Voor het bestuur van de roeivereniging was het dan ook niet moeilijk om de suggestie ‘Blaauwe Gerrit’ als bootnaam van secretaris Arco van Maanen van het fonds onmiddellijk te adopteren. De jongste aanwinst wordt geroeid door twee personen en een stuurman of -vrouw. Beide roeiers hebben elk twee riemen, een roeivariant die ‘scullen’ wordt genoemd. (in het geval van ‘boordroeien’ heeft elke roeier slechts één riem).

WRV de Zaan

WRV de Zaan is gevestigd aan Lagedijk 334, 1544 BX Zaandijk. De vereniging werd opgericht in 1896 en telt thans ruim 140 leden. De activiteiten spitsen zich toe op recreatief roeien, waarbij marathons en bijzondere jaarlijks terugkerende evenementen zoals de 200 kilometer lange Elfstedentocht niet worden geschuwd. De perfect onderhouden vloot bestaat uit een dertigtal boten van het type skiff, wherry, C2+, C3+ en C4+. 

De eerste tocht van Blaauwe Gerrit