Met gezond verstand op vakantie

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Bart Homburg)

ZAANSTAD - 2020 is een ander jaar geworden dan we misschien hadden verwacht. Vanaf het moment dat premier Rutte ons vroeg geen handen meer te schudden, gebeurde er heel veel.

Nu er veel minder besmettingen met het coronavirus zijn, kunnen we de tijd nemen om terug- en vooruit te kijken. Want wat is er veel gebeurd de afgelopen tijd!

Na maanden van bijna lege straten zien we nu gelukkig het sociale, culturele en economische leven weer op gang komen. We kunnen weer een drankje drinken op en terras. We kunnen weer sporten, ook in groepen en de kinderen konden alweer naar school.

De versoepelingen voelen soms wat dubbel. Want waarom gelden voor de ene sector wel soepelere regels en voor de ander nog niet? Het antwoord daarop is vaak: we kunnen niet alles tegelijk. Hoe meer er open gaat, hoe meer mensen contact met elkaar hebben en hoe groter de kans is dat het virus weer de kop op steekt. En dat moeten we niet willen. Juist doordat we ons aan de regels houden, krijgen we steeds meer ruimte. We houden ons aan de 1,5 meter afstand en gaan drukte uit de weg.

De bewegingsvrijheid die we krijgen brengt een grotere verantwoordelijkheid met zich mee. Ook in de komende maanden. Want we moeten er toch niet aan denken dat er weer cafés of scholen gesloten worden? Laten we op deze manier doorgaan.

Laten we ons bewust blijven van wat er nodig is om gezond te blijven. Laten we ons gezonde verstand gebruiken. Ook tijdens onze vakanties. Alleen als gemeenschap, die zelf voorzichtig is en omkijkt naar elkaar, kunnen we de vrijheid behouden en stapje voor stapje blijven uitbouwen.

Ik wens iedereen, namens het gehele gemeentebestuur, een geweldige zomer toe!

Jan Hamming,

burgemeester Zaanstad