Bewonersbrief aanpak Burgemeester in 't Veldpark

Algemeen
Extra handhaving in 't Veldpark.
Extra handhaving in 't Veldpark. Foto: Dirk Karten

ZAANDAM - De afgelopen tijd zijn er in de media regelmatig berichten verschenen over de situatie in het Burgemeester in 't Veldpark in Zaandam. Op 23 juni hebben enkele bewoners namens 180 omwonenden een brief voorgelezen en overhandigd aan burgemeester Jan Hamming. Vandaag wordt een bewonersbrief bezorgt waarin de aanpak van de situatie in het park beschreven staat.

De overlastgevers stoken vuurtjes, maken troep, vernielen bosjes, maken lawaai, sommigen gebruiken drugs en/of alcohol en dealen drugs. Ook komen er mensen van buitenaf op af. De wijkmanagers Rosmolenwijk en Hoornseveld en de wijkagenten zijn hierover regelmatig in gesprek met bewoners. De gemeente snapt dat  de maat vol is. Tegelijkertijd is de situatie niet gemakkelijk op te lossen, zonder dat de overlast zich herhaalt, of zich verplaatst naar een andere plek in de stad.

Zero tolerance

Er wordt nu gewerkt aan acties als een zero tolerance beleid. De gemeente heeft een aanpak gekozen waarbij geen enkele vorm van overlast in of rondom het park meer getolereerd wordt. Politie en boa’s spreken de groep aan op het feit dat zij de locatie moeten verlaten. Handhaven wordt onder meer gedaan door het inzetten van wijkonderhoud waardoor wordt voorkomen dat men spullen in de bosschages kunnen verzamelen, uitdelen van boetes, afgeven van een gebiedsverbod, het opnieuw plaatsen of juist weghalen van camera’s, instellen van een alcoholverbod en/of samenscholingsverbod en het verbieden om in het Veldpark te verblijven tussen 22.00 en 06.00 uur (met uitzondering van gebruik van de fiets- en wandelroutes voor bestemmingsverkeer).

Vanuit het Zorg- en Veiligheidshuis Zaanstreek Waterland worden persoonsgerichte aanpakken ingezet. Voor elk lid van de groep kijken wat er nodig is aan hulp en ondersteuning of andere maatregelen om mensen uit deze uitzichtloze situatie te krijgen. Denk aan verslavingszorg en hulp bij schulden. 

Meldingen

De geplande bewonersavond in maart ging niet door vanwege corona-maatregelen. Er wordt gepolst of er behoefte is aan een bewonersavond na de zomer. De gemeente benadrukt dat het belangrijk blijft overlast en criminele activiteiten te melden. Dat kan door te bellen met de politie via 0900-8844. Is de situatie levensbedreigend of spoed, bel dan altijd 112. Ook oen bericht sturen naar de wijkagent Eddie Stocks, met foto’s als dat mogelijk is, kan via www.politie.nl/mijnbuurt/wijkagenten. Zie ook de button ‘overlast melden’ op https://mijnrosmolenwijk.nl De gemeente Zaanstad kan ook gebeld via 14075. Of neem contact op met de wijkmanager(s) per mail: wijkmanagement@zaanstad.nl

Persoonlijke noot

De burgemeester heeft de indieners van de brief aanvullend nog het volgende laten weten:

"Voor mij zijn criminele activiteiten onacceptabel. Uw verhaal heeft nogmaals scherp gemaakt dat er in het park vaak zaken plaatsvinden die het daglicht niet kunnen verdragen. Deze zaken hebben bovendien grote invloed op uw woongenot. Dat kan ik, dat kunnen wij, niet tolereren. Daarom heeft de gemeente met de politie afgesproken de komende periode extra in te zetten op handhaven. Wat mij betreft gaan we de strijd met criminaliteit keihard aan. In de brief in de bijlage staat een en ander uitgebreider toegelicht. Deze brief gaan we aankomende week aan alle omwonenden sturen.

Los van de genoemde inzet blijf ik me zorgen maken over het lot van deze groep. Op het moment dat we in het park handhaven gaat de groep zich waarschijnlijk verplaatsen naar een andere plek in de stad. Wij zullen de komende tijd dan ook blijven inzetten op duurzame oplossingen in de zorg. U heeft aangegeven bereid te zijn om mee te denken over de aanpak van het probleem. De gemeente wil graag met u in contact blijven hierover, met als eerste aanspreekpunten het sociaal wijkteam, de wijkmanagers en de wijkagenten. U zult binnenkort door hen benaderd worden, maar kunt in de tussentijd ook zelf contact opnemen."