Afscheid van arbeiderswoningen Het Blok

Algemeen
Zo ziet Het Blok er nu uit, gezien vanaf de lucht met een drone.
Zo ziet Het Blok er nu uit, gezien vanaf de lucht met een drone. Foto: aangeleverd

KROMMENIE - Bijgaande foto's, gemaakt met een drone, maken het duidelijk: Het Blok in Krommenie is ten prooi gevallen aan de slopershamer. De woningen in de arbeiderswijk dateerden van rond 1920 en bleken in zeer slechte staat. Inmiddels ligt er het plan van woningbouwvereniging Parteon om er 88 duurzame en comfortabele woningen terug te plaatsen.

Parteon realiseert 88 energiezuinige woningen in Krommenie

De oude woningen mochten dan in slechte technische staat zijn, het betekent ook het einde van een typisch Zaanse volkswijk met een kenmerkende bouw uit die tijd. Die maken nu plaats voor energiezuinige nieuwbouw zonder gasaansluiting en volledig elektrisch ingericht. Het plan bestaat grotendeels uit Nul-Op-de-Meter-woningen of energieneutrale woningen. Het zal voor de terugkerende bewoners van Het Blok een bijzondere ervaring worden. Want hoe verknocht je ook bent aan je oude woning, nieuwbouw heeft ook z'n voordelen. Zoals geen torenhoge energierekening meer doordat de warmte aan alle kanten de slecht geïsoleerde woning uit vliegt. Of muren waar je wat fatsoenlijk wat aan kunt ophangen.

De drie- en vierkamerwoningen variëren in gebruiksoppervlak tussen de 78 en 87 m2 en krijgen plaatselijke gevelaccenten en dakkapellen. Bureau KVDK Architecten heeft een eigentijds ontwerp voor de nieuwbouwwoningen gemaakt dat, aldus de woningbouwvereniging, naadloos aansluit op de omgeving. 'Hiermee is rekening gehouden met de cultuurhistorische waarde van de oude woningen en past de nieuwbouw binnen het beeldkwaliteitsplan dat de gemeente Zaanstad heeft opgesteld.'

Start bouw

Aannemersbedrijf Bébouw Midreth zal het plan voor Parteon realiseren.Manon van der Pol, projectmanager bij Parteon: “Dit plan is ontworpen met veel respect en oog voor de sfeer van de buurt. De woningen krijgen een herkenbare, karakteristieke stijl en vormen een eenheid met de omgeving. Tegelijk zijn ze duurzaam, energiezuinig en klaar voor de toekomst.”

Parteon verwacht het tweede kwartaal van 2021 te starten met de bouw van de eerste 34 woningen. De overige 54 woningen worden in een tweede fase gebouwd.

Ambitie

De Zaanstreek kent een toenemende vraag naar sociale huurwoningen. Woningen voor starters, gezinnen en senioren en voor mensen die een zorgvraag hebben. Parteon heeft de ambitie dat er voor deze huishoudens voldoende betaalbare woningen beschikbaar zijn. Daarom zet de corporatie de komende jaren in op nieuwbouw van sociale huurwoningen. In 2020 start Parteon, verdeeld over verschillende locaties, met de bouw van 165 woningen. Ook realiseert Parteon al een paar jaar een grote kwaliteitsslag in de sociale woningvoorraad, mede door noodzakelijk funderingsherstel.

Daarnaast maakt de corporatie vaart met het verduurzamen van woningen, in nieuwbouw en bestaand bezit. Uitgangspunt is altijd dat woonlasten betaalbaar blijven voor huurders. Zie voor meer informatie www.parteon.nl

Artist Impression Het Blok.
Zo gaat de nieuwbouw er in totaal uitzien.
Er is al flink gesloopt bij Het Blok.
Afbeelding
Afbeelding