Beatrixbrug weer open voor alle verkeer

Algemeen
Een wirwar van lijnen, gele vlakken en gemarkeerde randen op de Beatrixbrug. En voor wie dit allemaal ontgaat staan er ook nog verkeersregelaars die ervoor moeten zorgen dat de fietsers niet onderuit gaan.
Een wirwar van lijnen, gele vlakken en gemarkeerde randen op de Beatrixbrug. En voor wie dit allemaal ontgaat staan er ook nog verkeersregelaars die ervoor moeten zorgen dat de fietsers niet onderuit gaan. Foto: Dirk Karten

ZAANDAM - De gemeente Zaanstad heeft besloten dat de vernieuwde Beatrixbrug weer toegankelijk is voor al het verkeer. Dit betekent dat auto’s en vrachtauto’s weer gebruik kunnen maken van de brug. 

De brug is net als voorheen dagelijks (7 dagen per week) afgesloten voor auto’s en vrachtauto’s tussen 12.00 uur en 18.00 uur en op donderdagavond ook van 18.00 uur tot 21.00 uur. Fietsers, voetgangers en brommers kunnen 24 uur per dag gebruik maken van de brug. De brug was al eerder toegankelijk voor de bussen van Connexxion.

Verkeersregelaars
Verkeerskundigen van de gemeente staan tijdelijk bij de brug om te monitoren hoe het verkeer zich over de brug beweegt. De werkzaamheden aan de Poller zijn nog niet afgerond en zoals het er naar uitziet zal deze eind van deze maand volledig operationeel zal zijn. In de tussentijd zal een verkeersregelaar dit in de gaten houden. De gemeente vindt het belangrijk dat de brug zo snel mogelijk opengaat en heeft daarom deze oplossing bedacht. In de tussentijd wordt er gewerkt aan een permanente oplossing voor het camerasysteem van de poller.

Nieuw fietspad
Fietsers moeten mogelijk wennen aan het nieuwe verhoogde fietspad, laat de gemeente weten. Om hen daarop te attenderen zijn waarschuwingsborden geplaatst en is een rood-witte markering aangebracht op de randen tussen rijbaan, fietspad en voetpad. Ook is het fietspad geel gemarkeerd. Met zoveel waarschuwingszaken moet het toch gek lopen wil er nu nog iemand onderuit gaan door onverhoeds van het verhoogde fietspad te rijden.

We hebben zelf uiteraard ook gekeken of het een gevaarlijk hoge rand is geworden. Conclusie: de rand is inderdaad aardig hoog. Maar het fietspad ook breed. Het is dus een kwestie van goed opletten. Maar dat geldt voor alle momenten dat je deelneemt aan het verkeer. Toch?        

Genomen maatregelen voor openstelling
Voor de openstelling van de Beatrixbrug hebben alle betrokken partijen, waaronder ook het Integraal Veiligheidsteam, hun advies gegeven. Dit heeft na een zorgvuldige afweging geleid tot een aantal maatregelen. Zoals het aanbrengen van een rood-witte belijningmarkering op de randen tussen fietspad en rijbaan/voetpad, aanbrengen van geel/zwarte markering en (tijdelijke) inzet van verkeersregelaars.

Op de website www.wilhelminasluiszaandam.nl is ook meer informatie te vinden over de werkzaamheden aan de sluis en de bruggen.

Deze fietser trotseerde de nieuwe brug en kwam ongeschonden aan de overkant...
Het fietspad van de Wilhelminabrug is nog afgesloten voor het fietsverkeer. En het fietsdeel is nog niet geel geschilderd.