'Wij zijn weer FC Zaanstreek'

Sport
De jeugd kan lekker zaalvoetballen bij FC Zaanstreek!
De jeugd kan lekker zaalvoetballen bij FC Zaanstreek! Foto: Ben Rijkes

ZAANSTAD - De Koepel Zaalvoetbal Zaanstreek (KZZ) heeft de naamsverandering van zaalvoetbalvereniging FCZSW naar FC Zaanstreek goedgekeurd. De club is met vijftien teams een van de grootste zaalvoetbalverenigingen van Zaanstad.

Van zaalvoetbal-vereniging FCZSW naar FC Zaanstreek

Medio mei kondigde de club de naamsverandering al aan. Het bekrachtigen bij de notaris en KNVB is de volgende stap. "De KNVB zal waarschijnlijk geen bezwaren hebben aangezien de historische naam FC Zaanstreek sinds de fusie met Alkmaar`54 in 1967 al ruim vijftig jaar niet meer werd gebruikt. Dit valt zeker binnen de wachttermijn voor clubnamen die prijsgegeven werden", aldus de voorzitter. Door sponsoring van COVEBO zal de bedrijfsnaam aan de clubnaam worden gekoppeld.

Wastora

De gebroeders Molenaar, toenmalige eigenaren van het roemruchte Wastora (wasmachines, stofzuigers, radio's) namen 1964 voor 120.000 gulden de proflicentie van KFC over. Daardoor werd het weer een amateurclub. Klaas en Cees Molenaar maakten een doorstart met een profclub die ze FC Zaanstreek noemden en trokken een aantal bekende voetballers aan. FC Zaanstreek begon het seizoen 1964-’65 in de tweede divisie A waar ook destijds de betaald voetbalclub ZFC speelde.

Samenwerking

In het tweede jaar van zijn bestaan promoveerde FC Zaanstreek naar de eerste divisie. In het volgende seizoen, 1966-’67, eindigde ze op de negende plaats. Halverwege het seizoen '64 -'65 stond FC Zaanstreek als vijfde geklasseerd. Beide partners toonden zich zeer tevreden over het bereikte resultaat.

FC Zaanstreek liet voorts weten dat de stichting geheel open staat voor samenwerking met alle clubs uit de Zaanstreek. In 1967 besloot men samen te gaan met de club Alkmaar '54 en onder de naam AZ'67 te gaan voetballen. Ondanks een plan afwisselend in Koog en Alkmaar te spelen, verhuisde men al snel definitief naar het sportpark in Alkmaar.

Mooie stap

"De naamswijziging is alweer een mooie stap in een bijzonder parcours dat we samen met onze spelers en bestuursleden hebben afgelegd", aldus het bestuur.

"Minder dan vijf jaar geleden begon er een nieuw hoofdstuk met destijds KNVB voetbal in de tweede klasse , district west 1. De club speelt inmiddels in de 1e klasse, bestaat al 15 jaar en destijds werd er alleen nog maar KZZ gespeeld. KZZ staat voor Koepel Zaalvoetbal Zaanstreek. Dit is de recreatieve competitie binnen de Zaanstreek, dit onder auspiciën van de KNVB echter wat minder formeel geregistreerd.

Aparte aanvraag

De naamsverandering is evenwel nog niet volledig. "Binnenkort zal de wijziging voor de KNVB teams 1-2-3, de veteranen 35+( veld, 7 tegen 7) en de drie jeugdteams nog moeten worden doorgevoerd. Dat is een aparte aanvraag die later wordt behandeld. Een ding staat vast: wij zijn weer FC Zaanstreek", aldus de club.

Ambities

"En met deze naam hebben we de ambitie om met een meidenteam binnen drie jaar in de eredivisie te spelen. Hopelijk komt Marleen Molenaar, voormalig manager van de vrouwentak bij AZ en AJAX en dochter van oprichter Cees Molenaar, dan een keer bij ons kijken. Wellicht heeft ze dan wat tips", aldus hoopt één van de bestuursleden.

Afbeelding