‘We zien BAZ als bruisende hub’

Sport
Rob Gosker (links) en Bas Jonker met op de achtergrond een deel van de 'boulders'.
Rob Gosker (links) en Bas Jonker met op de achtergrond een deel van de 'boulders'. Foto: Dirk Karten

ZAANDAM – “Je hoeft er niet lomp sterk voor te zijn. Het gaat ook om intelligent bewegen. Nadenken over de volgende stap op je route. Daarnaast is het een sport waar het sociale aspect belangrijk is. Contact maken met andere klimmers gaat heel spontaan. Het is niet voor niets één van de drie snelste groeiende sporten in Nederland”, vertelt Rob Gosker. Hij tekende het prachtige ontwerp van BAZ Bouldergym en restaurant. De Zaanstreek heeft een nieuwe, uitdagende sport bij: ‘boulderen’.

Nieuw: boulderen en borrelen aan de Zaan

De Engelse benaming voor rots/kei komt aan de Oostzijde 381-C in Zaandam letterlijk tot leven in een 1200 m2 hal. Op de imposante (houten) keien zijn maar liefst 140 klimroutes (ook boulders genoemd) uitgezet. “Dat worden er uiteindelijk 200”, zegt Rob Gosker. Samen met Bas Jonker, Roberto Ackermann en Theo Hendriks begon Rob zo’n anderhalf jaar geleden het idee van BAZ Bouldergym uit te werken.

“Bas en ik zijn de dragers van het plan. Roberto en Theo zijn investeerders. We zijn oktober vorig jaar daadwerkelijk met de inrichting van de klimplek en het restaurant begonnen. Ik maakte het ontwerp, Bas is de bouwer.” Die combinatie is een gouden want zowel restaurant als klimplek zien er tiptop uit.

Puzzel

Zaankanters hadden al eerder de maximaal 4,50 meter hoge rotsen kunnen beklimmen, ware het niet dat corona roet in het eten gooide. Inmiddels zijn alle voorzieningen getroffen om coronaveilig de klimschoenen aan te kunnen trekken en de uitdaging aan te gaan.

‘Boulderen is enige teamsport die je in je eentje kunt beoefenen’ 

“Boulderen is de enige teamsport die je in je eentje kunt beoefenen”, stelt Rob enigszins raadselachtig. Lachend zegt hij: “De routes zijn een soort puzzel die je moet oplossen. Tot hoe ver kom je? Het gaat om techniek, lenigheid in combinatie met een gezond stel hersenen. Het sociale aspect komt in de klimplek tot uiting doordat je snel contact maakt met medeklimmers. Bij het uitrusten samen puzzelen hoe je net dat lastige stukje van de klimroute kunt pakken hoort bij het boulderen.”

Veilig vallen

Daarnaast zijn de rotsen wel groot, maar niet zo hoog dat je het contact met de medesporters verliest. Je hangt niet gezekerd aan een touw praktisch uit het zicht in de nok van een klimhal.

“In de natuur klim je in groepsverband waarbij je teamleden je eventueel opvangen in een mat die ze onder je houden. Hier val je op een 30 cm dikke mat zacht. De boulders bij ons hebben een hoogte van 3,80, 4,20 en 4,50 m”, zegt Rob die zelf al jaren een verwoed boulderaar is.

Nooit uitgeleerd

“Je bent nooit uitgeleerd, dat is het leuke. Bij ons passen we ook elke keer de routes aan zodat het klimmen uitdagend blijft. Van makkelijke routes om te beginnen tot zo fanatiek als je zelf wil gaan. Boulderen kunt je individueel doen, maar ook als samen als verjaardag- of bedrijfsuitje. De doelgroep is breed. Van kinderen vanaf zo’n zeven jaar tot en met vijftigers.”

Combinatie

De combinatie van klimplek met bar en restaurant is een ‘must’ bij de indoorsport. Rob: “We zien BAZ als bruisende ‘hub’. De letters BAZ staan voor ‘boulderen aan de Zaan’. Maar ook ‘borrelen-, BBQ-en-, bier- en burgers aan de Zaan’. Onze Franse chef-kok Julie Solange en haar Spaanse collega presenteren een gevarieerde menukaart. Die is afgestemd op de lifestyle van de boulderfan. Een mix van fusionachtige burgers maar ook vegetarische gerechten. Die je overigens ook op ons drijvende terras op de Zaan kunt nuttigen.”

Gratis inlooptraining

Voor wie als volwassene het boulderen wil uitproberen is op vrijdag tussen 20.00 en 22.00 uur welkom voor een gratis inlooptraining. Er is kleed- en douchegelegenheid aanwezig. Voor kinderen is er een extra klimmiddag op de woensdag van 13.00 tot 16.00 uur om kennis te maken met de klimsport. Schoenen zijn te huur. Evenals een zakje ‘pof’, oftewel magnesiumpoeder. Daarmee wrijf je de handen in waardoor je extra grip krijgt op de kleurige boulderroutes.

Kosten

Een losse entreekaart kost 11 euro voor volwassenen. Schoenhuur kost 3,50 euro. Wie onder de 17 jaar is, telt 8 euro neer. Jeugd tussen de 18 en 24 jaar kan voor een tientje boulderen. Er is ook een strippenkaart en abonnementsvorm mogelijk.

Zie voor meer informatie www.bazbouldergym.nl

Even de handen met 'pof' stroef maken en rap klimt Bas omhoog...
Kijkje in het restaurantdeel met zicht op de Zaan.