Nieuw zakenleven als Fred Kroket

Zakelijk
Fred en Yolanda bij hun brandschone Fred Kroket snackwagen. “De kar kostte 20.000 euro en heb ik nog uit mijn verhuurbedrijf kunnen meenemen. Net als de koelwagen.”
Fred en Yolanda bij hun brandschone Fred Kroket snackwagen. “De kar kostte 20.000 euro en heb ik nog uit mijn verhuurbedrijf kunnen meenemen. Net als de koelwagen.” Foto: Dirk Karten

WESTZAAN – Met grote publieksevenementen in het verschiet als Sail, Samenloop voor Hoop, Formule 1 en festiviteiten rond 75 jaar bevrijding zou 2020 ‘zijn jaar’ worden. Maar op 13 maart sloeg het corona noodlot toe. Fred Voskuil zag 60.000 euro aan geplande inkomsten verdampen omdat er geen evenement meer doorging. Geen organisatie of particulier wilde meer zijn artikelen huren. De 54-jarige Zaankanter liet zich niet uit het veld slaan. Hij begon, samen met Yolanda Kruithof, vorige week een nieuw avontuur als ‘Fred Kroket’. Saillant detail: de oud-politieagent heeft de standplaats voor zijn snackwagen schuin tegenover de gevangenis…

Ex-politieman verkoopt nu snacks tegenover gevangenis Westzaan

“Ik had al snel door dat het lang ging duren voordat ik weer geld kon verdienen met Voskuil Tentenverhuur (niet te verwarren met Voskuil Verhuurservice, dat bedrijf bestaat nog). En omdat ik niet mijn huis wilde kwijtraken, ben ik snel wat anders gaan bedenken”, stelt de ondernemer.

Burn-out

De Zaandammer heeft altijd gewerkt in de dienstverlening. Hij begon als verpleger, ging de ambulance op om vervolgens zestien jaar als politieagent te werken. “Tot ik een burn-out kreeg en moest stoppen. Daarna begon ik met Voskuil Tentenverhuur. Dat ging zestien jaar top. Tot maart dit jaar dus…”

De tegenslag heeft Fred niet somber gemaakt. Hij geeft toe dat Fred Kroket niet uit luxe is geboren, maar de eerste reacties op zijn snackwagen zijn hoopvol.

Vlag uit in Westzaan

“We hebben hier een prachtige standplaats met een tankstation voor de deur (de plek is naast het NXT brandstofstation – met de opvallende ronde parasolluifels - aan de Kleine Steng/bedrijventerrein HoogTij). En eigen parkeerplaatsen naast onze kar. Op onze flyeractie in Westzaan kregen we heel enthousiaste reacties. Daar ging de vlag uit omdat er in het dorp geen snackbar meer is.”

Ronduit apart is dat Fred zijn bedrijf als voormalige politieagent praktisch naast de gevangenis heeft. “Ook een goede klant van mijn verhuurbedrijf”, zegt hij lachend. “Bijvoorbeeld voor de huur van artikelen bij personeelsfeesten. Er werken ook oud-collega’s. Die zijn uiteraard welkom bij ons een kroketje te komen proeven.”

750 vrachtwagens per dag

De standplaats van Fred en Yolanda is bovendien naast Kuhne + Nagel logistiek. Waar 750 vrachtwagens per dag komen en gaan, zeven dagen per week. “De vrachtwagenchauffeurs houden wel van een kroket, een hamburger of een broodje bal. Bovendien komt er naast ons het sorteercentrum van Post.nl. Dat gaat -  net als wij nu al - zeven dagen per week open. Daarnaast liggen we dichtbij de route van het nieuwe fietspad lang het Noordzeekanaal.”

Plezier

Met Yolanda (45) als collega heeft Fred een ervaren horecakracht in huis. “Ik heb onder meer 23 jaar bij Sodexo Catering gewerkt en in bedrijfskantines. De horeca geeft altijd plezier. Bovendien weet ik wat zelfstandig ondernemen inhoudt. Mijn man heeft een eigen bedrijf”, klinkt het zelfverzekerd. Veel tijd om te praten heeft ze niet. Het is lunchtijd en de snackkar wordt al goed gevonden door klanten.

Genoeg reuring

Fred: “Er is hier genoeg reuring. Maar je moet wel producten verkopen waarom wordt gevraagd. Andere ondernemers hebben het op deze plek geprobeerd, maar geloof me: een vrachtwagenchauffeur zit niet te wachten op een biologisch-dynamische snack. Die wil een lekker broodje bal. Of goede hamburger. De bedrijfsnaam mag dan Fred Kroket zijn, we verkopen veel meer snacks. Voor een kwalitatief goede basis hebben we bijvoorbeeld ambachtelijke frites uit Zuyd. De handgemaakte gehaktballen komen van een chef-kok uit Zaandam. En de verse hamburgers van de slager. Geen groothandel producten die iedereen kan verkopen maar goede, lokale ingrediënten.”  

Wel 1000 kroketsoorten

Met de ‘kroket van de Week’ zet Fred zich onderscheidend in de markt. “Er zijn wel duizend verschillende soorten kroket. Van vulling met bospaddenstoelen tot witte truffel, van saté tot de bekende kaaskroket. Zo is onze kroket van deze week de Thaise Red Curry variant. Net even anders.”

Opbouwen

Fred en Yolanda weten dat het voorlopig keihard werken is. Daarom is de snackkar zeven dagen per week van 10.00 tot 19.00 uur open. “Het wordt opbouwen”, klinkt het nuchter. “Maar we zijn geen stilzitters. Bovendien is in het weekend hier niets open, maar wij dus wel! En er binnenkort een toiletgroep bij. Extra service voor onze klanten.”

Met Yolanda als collega heeft Fred Voskuil een ervaren horecakracht in huis.