‘Lol met je knol’

Algemeen
Afbeelding
Ik doe ook mee. Kom je kijken? (Stockfoto)

WIJDEWORMER – “De manege vertelde ‘wedstrijden voor de doelgroep volwassenen komen nooit vol’. Onze wedstrijd was binnen een mum van tijd vol met inschrijvingen. Daarbij gaat het om twee dingen: de gezelligheid én de opbrengst voor manege De Blije Ruiters”, vertelt José van der Snoek. Samen met Heleen Tigelaar-Metselaar organiseert ze onder het motto ‘lol met je knol’ een benefiet dressuurwedstrijd voor klanten van Manege Veldt  uit Wormer.

Benefiet dressuurwedstrijd met opbrengst voor Blijde Ruiters

Op 5 september gaat het gebeuren. “Heleen en ik hebben vaker onderlinge wedstrijden bij ons op stal georganiseerd. En dan specifiek voor volwassenen. Onze dochter Joline rijdt al jaren bij de Blijde Ruiters. Toen we hoorden dat ze hun oudste paard moesten laten inslapen, was voor ons duidelijk:  we gaan iets organiseren om ze te helpen”, vertelt José.

De Blijde Ruiters kunnen alle financiële hulp goed gebruiken. Een paard kost al snel tussen de acht en tienduizend euro. Los van de aankoopprijs, moet een Blije Ruiters-paard aan meer voorwaarden voldoen dan ‘zomaar’ een manegepaard.

Rustig dier

José: “Het moet absoluut een dier zijn die rustig is. Een braaf paard die qua karakter aansluit bij de berijders. Het is lastig om te omschrijven wat ik bedoel. Onze dochter is een goed voorbeeld van hoe paarden positief reageren. Ze is autistisch, maar kan prima paardrijden. Als ze de stal in gaat zie je het paard rustiger worden en zich afstemmen. Heel bijzonder. Los daarvan moet het dier bovendien betaalbaar zijn. Je merkt, er zijn veel dingen waar je rekening mee moet houden. Ga dat soort paarden maar eens vinden!”

Sponsors gezocht

De actie is nu al geslaagd. Het inschrijfgeld van (12,50 euro) per combinatie gaat linea recta naar De Blije Ruiters. Doordat er zich al veel combinaties hebben aangemeld, is nu al 250 euro in kas. “Maar we hebben ook een donatiebus in de kantine van Manege Veldt neergezet. En hopen dat er nog bedrijven hun steentje willen bijdragen door te sponsoren. Goed voorbeeld gaf de firma Welkoop. Die heeft een tas met leuke spullen beschikbaar gesteld voor de deelnemers. Doordat het een ANBI-erkende stichting is, zijn giften ook fiscaal aftrekbaar”, zegt José wervend.

De manege in de Engewormer helpt zelf ook mee. Zo worden er geen onkosten in rekening gebracht, wat heel normaal is bij wedstrijden. “Eigenaresse Diana Bentvelzen was gelijk enthousiast over ons initiatief en vertelde dat wij geen ‘bakgeld’ hoefden te betalen.”

Reuring in de bak

Voor de manege betekent ‘lol met je knol, plezier gaat boven prestatie’ ook weer reuring in de tent. Want door de corona lagen de paardrijlessen maandenlang stil. En dat terwijl een paard wel gewoon zijn dagelijkse portie stro, hooi, biks, een bezoek aan de hoefsmid en masseur zijn gewoon doorlopende kosten. José heeft als pensionklant ook een eigen paard en spreekt van al snel 350 tot 400 euro per maand aan vaste kosten.

Ondanks dat het gaat om gezelligheid, zijn er officieel KNHS proeven B,L1, L2, M1, M2. Na afloop van de wedstrijd staat een gezellige ‘derde helft’ gepland. Uiteraard worden alle richtlijnen van de RIVM in acht genomen.