Waar kun je wel veilig zwemmen?

Algemeen
Afbeelding
Zwemmen in de Zaan is verboden, ook al is het nog zo verleidelijk even af te koelen. (Foto: Dirk Karten)

ZAANSTREEK – Water! We willen koel water! En zwemmen. Maar waar kan dat veilig in de Zaanstreek? Binnen de gemeente zijn een aantal wateren aangewezen als officiële zwemlocatie. Hier kan er ook veilig gezwommen worden. Wie toch gaat zwemmen op een verboden plek, kan een boete krijgen van € 140,-.

Niet zwemmen in de Zaan, Gouw en Nauernasche Vaart

Ook controleert de overheid (de Regionale Uitvoeringsdienst NHN) het water op deze plaatsen regelmatig op de aanwezigheid van schadelijke bacteriën, zoals de beruchte blauwalg. De overheid houdt de waterkwaliteit en fysieke veiligheid in de gaten. Daarom is het aan te raden om alleen op officiële aangewezen zwemwaterlocaties te zwemmen.

De locaties in Zaanstad waar je in openbaar water veilig mag en kan zwemmen, is te vinden op  zwemwater.nl. Op deze website is ook de zwemwaterapp te downloaden.

Niet zwemmen in de Zaan

Zwemmen op andere plekken in natuurwater raadt de gemeente Zaanstad sterk af. Denk daarbij aan de Zaan, de Gouw en de Nauernasche Vaart. Het zwemwater wordt hier niet gecontroleerd en bovendien is er vaak sprake van (veel) scheepvaartverkeer. Het is bovendien niet veilig om hier te zwemmen. Zo mag je niet zwemmen in de vaargeulen van de Zaanse wateren. Dit is uiteraard levensgevaarlijk. Het is voor schippers bijna onmogelijk om zwemmers te zien. Vrachtschepen hebben tot ongeveer 350 meter voor het schip géén zicht op het wateroppervlak en veroorzaken een sterke zuiging.

Verboden

Op deze plekken is het verboden om te zwemmen: in de vaargeulen, in de buurt van wachtplaatsen of afmeerplekken voor schepen, in de buurt van een brug, sluis of gemaal, op de routes van de veerponten en in en rond havens. Aan de kades hangen trappetjes. Deze zijn geplaatst zodat mensen die in het water vallen er makkelijk uit kunnen klimmen.