Praat mee over duurzaam Zaanstad

Algemeen
Het Vijfhoekpark, groene oase in Zaandam Zuid.
Het Vijfhoekpark, groene oase in Zaandam Zuid. Foto: Dirk Karten

ZAANSTAD – In september worden er weer drie online klimaattafels georganiseerd. Het doel van de bijeenkomst is om iedereen mee te nemen in de laatste ontwikkelingen, inspiratie te bieden voor verduurzaming in Zaanstad en een gemeenschap op te bouwen waarin we samen werken en van elkaar leren. Vanwege corona zijn alle bijeenkomsten online vormgegeven.

Nieuwe ronde Klimaattafels start september

Zo staat er een bijeenkomst gepland voor maatschappelijke organisaties, een klimaattafel voor bedrijven en er staat een klimaattafel wonen op stapel. Aanvullend is er een bijeenkomst over circulair bouwen in Zaanstad en komt er in oktober een bijeenkomst speciaal gericht op vergroening en klimaatadaptatie. 

Circulair bouwen

Op dinsdag 29 september van 15.00 tot 17.30 uur staat de klimaattafel curculair bouwen gepland. Om de samenwerking in de keten te zoeken op circulair bouwen organiseert Cirkelstad met gemeente Zaanstad een ‘community of practice’ bijeenkomst voor geïnteresseerde inwoners en organisaties. Hiermee wordt bekeken hoe je de transformatie als in de Achtersluispolder kunt benutten om meer circulair te bouwen in de Zaanstreek. Wie hier ook aan wil meewerken of er meer over weten kan zich aanmelden op: https://nieuwzaansklimaat.zaanstad.nl/nieuws/klimaattafels-in-september

Behoud bomen

Op een nog nader te bepalen datum in oktober vindt de Klimaatadaptatie en een groen Zaanstad-klimaattafel plaats. In Zaanstad wordt hard gewerkt aan mooie groene oases, tiny forests, natuurspeeltuinen en behoud van bomen. In deze klimaattafelsessie zijn verschillende initiatieven te zien en wordt er een toelichting gegeven op het uitvoeringsplan voor een klimaatbestendig Zaanstad dat in ontwikkeling is.

Zaans Klimaatakkoord 2.0

Afgelopen maanden is gewerkt aan het bijeenbrengen van alle ontwikkelingen en het verwerken van de informatie om het Klimaatakkoord 2.0 dit jaar te kunnen vormgeven. Vorig jaar zijn meer dan honderd initiatieven opgegeven. Dit jaar worden die aangevuld met nieuwe initiatieven en alle Zaanse beleidsmaatregelen die de stad verduurzamen. Zo kan iedereen zien wat er allemaal al is en waaraan men bij kan aanhaken of bijdragen. Wie een initiatief heeft dat niet mag ontbreken, of een update heeft over een bekend initiatief, kan het laten weten aan de organisatie.

Meer informatie

Meebouwen aan een Nieuw Zaans Klimaat en/of aanmelden voor een van de tafels, maar ook bij vragen of suggesties voor het programma mail dan naar nieuwzaansklimaat@zaanstad.nl.