‘Niet slabakken maar ‘kappen’!

Sport
Gert-Jan Olie: “Goed voetballen is één, maar minstens zo belangrijk is het plezier erin houden. Dat staat echt voorop bij ZVV Zaandijk.”
Gert-Jan Olie: “Goed voetballen is één, maar minstens zo belangrijk is het plezier erin houden. Dat staat echt voorop bij ZVV Zaandijk.” Foto: Dirk Karten

ZAANDIJK – “Met de groep onder de dertien jaar had ik een superseizoen. De inzet werd ook beloond want we promoveerden naar de eerste klasse. Helaas hebben we daarin maar twee wedstrijden kunnen spelen. Toen sloeg de corona toe en alles werd stilgelegd. Zo jammer”, zegt ZVV Zaandijk jeugdtrainer Gert-Jan Olie vol spijt. Komende zaterdag begint hij nu met zijn ploeg onder de zeventien aan de nieuwe competitie. “We spelen thuis tegen Purmerend onze eerste KNVB-bekerwedstrijd en gaan natuurlijk voor de winst. Wat dacht je dan?”


Zaterdag eerste bekerwedstrijd voor team jeugdtrainer ZVV Zaandijk Gert-Jan Olie

Afgelopen maandagavond, de zon gaat langzaam onder over het fraaie Zaandijk complex. Her en der wordt er druk getraind op de perfecte velden van het sportpark Schanszicht aan de Diederik Sonoyweg. De opmars naar het nieuwe seizoen is ook zichtbaar in de kantine. Die wordt ook ‘coronaproof’ gemaakt. Met tafels die op gepaste afstand van elkaar staan opgesteld en voorzien zijn van waarschuwingsstickers, mochten bezoekers in hun sportieve enthousiasme de RIVM-regels even vergeten.

‘Blijf druk zetten!’

‘Houd de snelheid in de bal. Dat moet ook zaterdag het geval zijn. Niet versloffen. Afspelen! Kijk, die bal zat goed op je slof. Prima. Blijf druk zetten!’ Gert-Jan zijn stem is tot op de Zaanse Schans te horen. Een beetje verontschuldigend zegt hij: “De jongens zijn er aan gewend. Ik ben zelf altijd heel enthousiast in het veld. Dat wil ik overbrengen. In mijn trainingen probeer ik mijn spelers het besef bij te brengen dat ze hard moeten trainen willen ze op zaterdag punten maken. Niet slabakken maar ‘kappen’!”

Echt goed bezig

Gert-Jan is nu vier jaar bij deze vereniging actief als jeugdtrainer en heeft er zijn draai helemaal gevonden. “Zaandijk is een fantastische club. Ze zijn hier goed bezig”, zegt hij vol overtuiging. “We doen het als vereniging echt samen. Zowel de clubleden zelf als de ouders. Tot het (jeugd)bestuur en de mopperploeg die het complex ieder keer weer perfect oplevert. Dat mag best eens worden gezegd want echter de schermen wordt er keihard door iedereen gewerkt. Los daarvan wordt er hier oprecht naar je omgekeken.”

Waardering

De 48-jarige Gert-Jan voetbalt al praktisch zijn hele leven. Zo’n veertig jaar staat hij al op het gras. Waarvan 26 jaar als trainer. Dat deed hij flink wat jaren bij Zaanlandia. Via een uitstapje naar ZCFC vond hij uiteindelijk zijn draai als jeugdtrainer bij het inmiddels meer dan 100-jaar jonge ZVV Zaandijk. Vol waardering vertelt hij dat er voor het trainen van de jeugd flink is geïnvesteerd in professionele begeleiding.

Ervaren trainers

“Hier heeft elke jeugdploeg zijn eigen ervaren trainer. Ook de laagste teams krijgen twee keer per week training. Natuurlijk gaat het in het veld om het winnen. Maar minstens zo belangrijk is het plezier. Daarom worden er het hele jaar door allerlei activiteiten georganiseerd. Door de corona kon helaas niet alles doorgaan. Maar wat bijvoorbeeld wel heel succesvol was waren de Saense Football Clinics. Vijf weken lang hebben bijna alle trainers, bestuursleden en andere vrijwilligers zich ingezet voor de 576 kinderen die zich hadden aangemeld.”

Los van de sportieve doelen werkt Gert-Jan aan de lange termijn voor zijn club: het enthousiasme van de jeugd vasthouden zodat ze doorstromen naar de senioren. “Er is genoeg talent voor wie de eerste stappen wil zetten naar een plek in de selectie.”

Gert-Jan mag dan enthousiast zijn, wat vinden de mannen zelf van hun trainer? Terwijl de trainer de spullen opruimt vragen we wat reacties. Terwijl de sporters nog even bijkomen op de tribune, komen er reacties als: ‘Gert-Jan is fantastisch.’ ‘Een trainer die er echt voor gaat je wat bij te brengen.’ ’Gedisciplineerd’ .‘Echt een goede trainer!’ Volop waardering dus voor de inzet van hun trainer.

De ploeg van Gert-Jan Olie speelt zaterdag om 12.30 uur. Maar de hele dag zijn er sportieve activiteiten op het complex. Zie voor meer informatie https://zvvzaandijk.nl/

En wat gaat het zaterdag worden? “Natuurlijk hoop je op winst. Ze hebben er in ieder geval hard genoeg voor getraind!”

"Dat moet sneller!
"Als jullie zo zaterdag spelen, gaan we winnen!"
"Afspelen!"