Online enquête over mobiliteit in Zaanstad

Algemeen
Gaan we vaker voor een dichte spoorlijn staan of komt er een tunnel voor het doorgaand verkeer?
Gaan we vaker voor een dichte spoorlijn staan of komt er een tunnel voor het doorgaand verkeer? Foto: Dirk Karten

ZAANSTAD - De gemeente Zaanstad werkt aan het Zaans mobiliteitsplan en wil weten hoe haar inwoners, bezoekers, ondernemers en mensen die in Zaanstad werken denken over bereikbaarheid, verkeersveiligheid, parkeren en openbaar vervoer. Via een enquête kunnen bewoners hun mening geven.

De uitkomsten gebruikt de gemeente bij de uitwerking van het Zaans mobiliteitsplan dat antwoorden moet geven op de bereikbaarheid en leefbaarheid van Zaanstad voor de komende twintig jaar.

Ruimte schaarser

Zaanstad groeit. Steeds meer mensen werken, wonen en recreëren in Zaanstad. Dat betekent dat de ruimte schaars wordt en we moeten kijken wat de groei in de toekomst voor het verkeer en vervoer in de stad betekent. Hoe zorgen we ervoor dat ook in 2040 de stad bereikbaar en leefbaar blijft? Hoe verdelen we de ruimte voor voetgangers, fietsers en auto’s? Antwoorden op deze en vele andere vragen die spelen, staan in het mobiliteitsplan.

Meebouwen

Wethouder Mobiliteit, Gerard Slegers: “Bij het maken van de visie betrekken we inwoners, ondernemers en belanghebbenden. Juist de mening van de gebruikers is van groot belang voor een gedragen en toekomstgericht plan. De focus verschuift van het oplossen en voorkomen van verkeersknelpunten naar meebouwen aan de stad van de toekomst. De openbare ruimte wordt schaarser vanwege een groeiend aantal inwoners en verkeersdeelnemers. De uitdaging is om deze ruimte optimaal te benutten en aantrekkelijk te houden en passend bij de Zaanse identiteit. Daar speelt onze ambitie om tussen 2030 en 2040 klimaatneutraal te zijn een belangrijke rol in.”

Uitgangspunten

Onlangs is de koers voor het nieuwe mobiliteitsplan vastgesteld. Deze koers geeft richting aan het uiteindelijke plan. De belangrijkste uitgangspunten zijn:
- Inzet op een snelle verbinding tussen Zaandam-Oost en Amsterdam-Noord met metro, tram en/of bus
- Verbeteren van het autowegennet aan de buitenkant van de stad, zodat wegen binnen de stad en dorpen aantrekkelijker en veiliger ingericht kunnen worden
- Ruim baan geven aan fietsen en lopen
- Wegen, water en spoor minder een barrière laten zijn
- In stads- en dorpscentra de focus op voetgangers, fietsers en bestemmingsverkeer versterken
- Benutten van mogelijkheden die de Zaan en het Noordzeekanaal bieden voor vervoer over water
- Inzet op duurzame vervoersmiddelen
- Bij alle uitgangspunten geldt dat mobiliteit voor iedereen toegankelijkheid moet zijn en dat iedereen een keuzevrijheid moet hebben.

Enquête en informatie

De enquête is te vinden op mobilteitsplan.zaanstad.nl. De enquête is tot 25 september 2020 in te vullen. Het Zaans Mobiliteitsplan wordt naar verwachting in het tweede kwartaal van 2021 voorgelegd aan de gemeenteraad. De resultaten van de enquête worden teruggekoppeld aan de raad en de inwoners.

Kijk voor meer informatie op:  mobiliteitsplan.zaanstad.nl en  bekijk het filmpje over het het Zaans Mobiliteitsplan.