Start Vredesweek met ‘vredesvlog’ burgemeester Hamming

Algemeen
 'Vrede verbindt verschil'. Dat wil ook de Stichting Samenbindende Projecten Zaanstreek  in hun programma tot uiting brengen.
'Vrede verbindt verschil'. Dat wil ook de Stichting Samenbindende Projecten Zaanstreek in hun programma tot uiting brengen. Foto: Mark de Waal

ZAANSTAD - De Vredesweek opent morgen en heeft onder meer ‘vredesvlog’ van burgemeester Jan Hamming. Onder het (landelijke) thema ‘Vrede verbindt verschil’ organiseert de Stichting Samenbindende Projecten Zaanstreek een aantal online activiteiten. De viering gaat op zaterdag 19 september om 10.00 uur online en is te zien op  www.samenbindendeprojecten.nl en www.facebook.com/samenbindendeprojecten.

“We starten de vredesweek met een online vredesviering, waarin de verschillende religies uit de Zaanstreek iets inbrengen vanuit hun eigen traditie vanuit het thema ‘vrede verbindt verschil”, zegt Bert Valk die jaarlijks betrokken is bij de activiteiten in de vredesweek. In De Ontmoeting te Zaandijk wordt de opname gemaakt. Daar is Margriet van Engelen enthousiast bezig om een cirkel te maken van een veelkleurig gaaskunstwerk met bloemen die zijn ingebracht door de verschillende gemeenschappen.

Verbinding

Mirjam Sloots begint de viering met een vredesgroet. Ze vertelt dat religie ‘verbinding’ betekent en geen verdeeldheid. Pooja Kumar zingt namens de Hindoegemeenschap een mantra. Nordin Nassla van stichting Ar-Rahma en kleurrijk Saendelft laat een vredesboodschap uit de Koran horen waarin Meryem oftewel Maria een belangrijke rol speelt. Tony Sbat, die de Zaanse vluchtelingen vertegenwoordigt zingt een indrukwekkend lied over zijn thuisland Syrië. Wendy Kraaier draagt bij gitaarspel een Bahaigebed voor. Jos Emons van de Mattheuskerkgemeenschap gaat in op actuele situaties zoals in Griekenland. En Bas Haan van het Apostolisch Genootschap Zaandijk geeft aan dat vrede bij jezelf begint.

Vredesvlogs

Wat betekent vrede voor jou? En verbindt vrede verschil ook in Zaanstad? Op deze vraag reageren verschillende Zaankanters in korte filmpjes. Elke dag in de vredesweek zullen er nieuwe vredesvlogs te zien zijn op de website en Facebookpagina van de SSPZ. Burgemeester Hamming is de eerste: “Dagelijks prijs ik me gelukkig dat ik in Nederland woon, een land waar we vrede hebben, waar we met respect met elkaar omgaan, waar democratie en vrijheid is. Waar natuurlijk grenzen zijn als het gaat om geweld en onderdrukking en meestal gaat dat goed. In Zaanstad leven we heel vredig samen met zo’n 140 nationaliteiten naast elkaar. Maar het gaat ook wel eens niet goed. Dat moeten we met elkaar bespreken.”

Filmavond

Op 25 september wordt er in De Ontmoeting, Parklaan 2 in Zaandijk, een filmavond gehouden waarbij de ‘documentaire ‘Vergeet Mij Niet’ van Jan-Jaap Kuiper te zien is. Aanvang: 19.30 uur. Aanmelden is gewenst in verband met de coronamaatregelen. Dat kan bij ds. Mirjam Sloots, 06 - 31778282, email: mirjamsloots@planet.nl  De bijeenkomst is gratis toegankelijk. Wel wordt er een vrijwillige bijdrage gevraagd in de vorm van een collecte bij de uitgang.