Molens open op alternatieve Zaanse Molendag

Algemeen
Molenaar Tim Doeves voor Het Jonge Schaap.
Molenaar Tim Doeves voor Het Jonge Schaap. Foto: Dirk Karten

ZAANDAM - De Vereniging Zaans Erfgoed heeft, samen met de Gemeente Zaanstad, onderzoek gedaan naar de mogelijkheden een historische scheepswerf in het centrum van Zaandam te realiseren. En daarmee ook een vaste ligplaats voor de replica van het fregat de Shtandart.

De plannen van Zaans Erfgoed voor een historische scheepswerf in Zaandam zijn ook goed nieuws voor molenliefhebbers, aldus vereniging De Zaansche Molen. Want het benodigde hout voor de scheepsbouw werd in vroeger eeuwen geleverd door de zaagmolens in het Westzijderveld. Het ligt dus voor de hand dat in de toekomst molen Het Jonge Schaap voor de te bouwen schepen gaat zagen. Maar daar ligt toch een probleempje.

Kleine houtzaagmolen

Molenaar Tim Doeves: “Het Jonge Schaap is eigenlijk een kleine houtzaagmolen. Wij kunnen slechts stammen met een dikte tot 60 cm zagen. Voor de hoofdconstructie van fluitschepen zijn grote zaagmolens zoals De Rat in IJlst nodig. Maar er blijven genoeg kleinere scheepsonderdelen waarvoor wij wel kunnen zagen.”

Alternatieve Molendag 

Zien hoe er wordt gezaagd? Dat kan op de ‘alternatieve’ Zaanse Molendag. De dag is officieel afgelast, maar molen De Schoolmeester heeft een alternatief programma opgesteld waar ook Het Jonge Schaap aan meedoet.

Molen De Schoolmeester opent op zaterdag 26 september wel haar deuren en laat het bijzondere proces van papiermaken zien. Geheel coronaproof kunnen bezoekers een kijkje komen nemen in de enige Windpapiermolen ter wereld die nog volledig in bedrijf is. Op de Zaanse Schans zijn, naast het Molenmuseum, De Kat en Het Jonge Schaap open voor publiek.

Kijk voor openingstijden op https://www.zaanschemolen.nl/