Nieuwe Molenmuseum nu echt open

Algemeen
Het gaat nu toch echt gebeuren: de opening van het nieuwe Molenmuseum op de Zaanse Schans.
Het gaat nu toch echt gebeuren: de opening van het nieuwe Molenmuseum op de Zaanse Schans. Foto: Dirk Karten

ZAANDAM - Drie maal moet scheepsrecht zijn bij de opening van het nieuwe Molenmuseum op de Zaanse Schans. Nadat onder meer technische complicaties de opening tegenhielden staat nu toch echt 28 september definitief op de agenda voor de publieksopening.

Het nieuwe Molenmuseum aan de Kalverringdijk 30 opent op 25 september voor genodigden. De openingshandeling wordt verricht door Marjan Minnesma, directeur van Urgenda. Margriet Eshuijs zorgt, samen met De Schorre Schaepen (een koor van molenaars) voor de nodige muzikale noten.

Complex

Algemeen Manager van vereniging De Zaansche Molen en voormalig directeur van de Zaanse Schans, Peter-Jan van Steenbergen, “Het uitstel was spijtig, maar wij wilden het publiek de hele molenexperience laten beleven. Tegenwoordig speelt technologie in vrijwel ieder museum een belangrijke rol en zo ook bij ons. Sterker nog, in het Molenmuseum zijn onderdelen ontwikkeld die nog niet eerder te zien zijn geweest in andere musea. Maar hierdoor ook dus redelijk complex. Het voordeel is dat door middel van die technologie je het verleden op een interactieve kunt herbeleven. Je maakt het mee en begrijpt hierdoor ook beter hoe de geschiedenis zich gevormd heeft.”

In het museum is alle informatie over de geschiedenis van industriemolens te vinden en welke rol ze speelden in de Zaanse samenleving en de Nederlandse economie.

Aangepaste maatregelen

Normaal gesproken is er ruimte voor circa 1.000 tot 1.500 bezoekers per dag. Vanwege veiligheidsoverwegingen rondom het coronavirus is er plek voor circa 500 personen. Deze kunnen door aangepaste maatregelen het museum veilig bezoeken. Meer informatie is te vinden op www.zaanschemolen.nl.Tickets kunnen gereserveerd worden op https://tickets.zaanschemolen.nl/nl/tickets.

Voor Vereniging De Zaansche Molen is de komst van het museum naar een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Nederland een mijlpaal. De industriemolens op de Zaanse Schans, liggen op een steenworp afstand van het Molenmuseum.

Wereld van Windmolens

Peter-Jan van Steenbergen, “De Zaanstreek is het oudste industriegebied ter wereld en totaal hebben hier meer dan 1.100 molens gestaan en gedraaid. Acht van deze industriemolens staan op de Kalverringdijk en aan het einde van deze dijk staat het nieuwe Molenmuseum. Mede hierdoor is de windmolen experience ‘Wereld van Windmolens’ tot stand gekomen, molens en museum vormen één geheel. Bezoekers kunnen zich helemaal onder laten dompelen in de ontstaansgeschiedenis van de Nederlandse windmolen industrie.”

Collectie

De audiotour in het museum is bijzonder. Bij binnenkomst krijgen bezoekers een ‘molensteen’ die voorzien is van een ‘tag’. Deze interactieve steen doen bezoekers om de nek. Zo kunnen ze in het Molenmuseum in hun eigen taal het verhaal van de windmolens te volgen. Zeven Zaanse gidsen (en één handelaar) nemen bezoekers mee op audiovisuele reis door een wereld van windmolens. Deze gidsen worden geactiveerd door het gebruik van de genoemde molensteen.

Beleving en interactie

Henk Heijnen, kunsthistoricus en conservator bij het Molenmuseum, “De bezoekers worden door de industriemolens op de Kalverringdijk rondgeleid en kunnen aansluitend het programma in het Molenmuseum doorlopen. In de molens ervaren bezoekers het stampen en schudden van een werkende molen, en in het museum ondergaat de bezoeker het verhaal achter de molens. Zo worden beleving, educatie en interactie gecombineerd.”