Stationsgebied Zaandam officieel geopend

Algemeen
Van links naar rechts: Joeri Kaan (stationsmanager NS), Harro Homan (ProRail-regiodirecteur), Irma Winkenius (Regiodirecteur NS) en Gerard Slegers (Portefeuillehouder Vervoerregio Amsterdam en wethouder Mobiliteit)
Van links naar rechts: Joeri Kaan (stationsmanager NS), Harro Homan (ProRail-regiodirecteur), Irma Winkenius (Regiodirecteur NS) en Gerard Slegers (Portefeuillehouder Vervoerregio Amsterdam en wethouder Mobiliteit) Foto: aangeleverd

ZAANDAM - Vandaag openden Irma Winkenius (Regiodirecteur NS), Harro Homan (ProRail-regiodirecteur) en Gerard Slegers (portefeuillehouder Vervoerregio Amsterdam en wethouder Mobiliteit) officieel het vernieuwde stationsgebied na een bouwperiode van circa twee jaar. 

Het resultaat is een eigentijdse entree van Zaanstad voor wie met het spoor komt. Zo kwam er een nieuwe entree tot het station, winkels, een fietspad dat het centrum en West met elkaar verbindt en de nieuwe fietsenstalling die plaats biedt aan 1.400 fietsen. Het vernieuwde stationsgebied is inmiddels al enige tijd in gebruik. Om het een feestelijk tintje te geven, is het stationsgebied in de bloemen gezet.
 
 
Irma Winkenius (Regiodirecteur NS): “We vinden het fijn dat we de inwoners en bezoekers van Zaandam kunnen ontvangen op dit aangename en toegankelijke station. Daar hebben we als partners samen hard aan gewerkt, maar het heeft wel wat geduld gevraagd van onze reizigers. Zaandam is een mooi voorbeeld van bouwen boven en rondom het spoor. En het is nu klaar voor de toekomst.”

Overbouwing

Over het spoor is een overbouwing gemaakt waarover de bezoekers en toeristen kunnen lopen en fietsen. Ook is er een geldautomaat te vinden op de overbouwing. Twee nieuwe transparante liften brengen de reizigers naar de perrons. De stationshal heeft nieuwe toegangspoortjes en openbare toiletten en bagagekluisjes. 

Harro Homan (ProRail-regiodirecteur): “We werken als ProRail met gemeentes en vervoerders aan toegankelijkere en veiligere stations. Met onder meer twee nieuwe liften en een nieuwe fietsenstalling is het stationsgebied van alle gemakken voorzien. Station Zaandam is niet alleen een eye-catcher, maar de verbouwing heeft ook bijgedragen aan de gebruiksvriendelijkheid.”

Regionale betekenis

Fietsers kunnen via de spooroverbouwing op een snelle manier richting de Houtveldweg en over het fly-over fietspad. De afgelopen periode is nog extra aandacht besteed aan de verlichting, bebording en inrichting van het wegdek. 

Gerard Slegers (Portefeuillehouder Vervoerregio Amsterdam en wethouder Mobiliteit): “Deze nieuwe en comfortabele fietsroute is van regionale betekenis. Daarom hebben we als regio hier bijna zeven miljoen voor uitgetrokken. En we vinden kwalitatief goede fietsparkeerplaatsen dicht bij het station van groot belang. We hebben een flinke investering gedaan in de nieuwe fietsenstalling en geld gereserveerd voor de stalling aan de oostkant.”

Vervolg fietsroute

Een deel van de fietsroute behoort nog niet tot de definitieve route. Het laatste geplande deel van de fietsroute wordt afgemaakt als de twee woontorens ‘de Helding’ en ‘de Stelling’ gebouwd zijn langs de Houtveldweg op de locatie van het oude Belastingkantoor. De verwachting is dat het fietspad op zijn vroegst in 2023 klaar is.







Vernieuwd stationsgebied van Zaandam


 De nieuwe fietsenstalling die plaats biedt aan 1.400 fietsen


Heeft u nog vragen over dit persbericht? Of wilt u iets anders weten over de gemeente Zaanstad? Met vragen kunt u direct contact opnemen met Lenny Beijerbergen via 06 – 50 07 17 51 of l.beijerbergen@zaanstad.nl.Zoekt u een andere woordvoerder van gemeente Zaanstad? Hier vindt u ze netjes op een rij. Wilt u de gemeente Zaanstad volgen via de social media? Dat kan! Ook op internet zijn we te vinden via www.zaanstad.nl


Wilt u geen e-mail meer van ons ontvangen?  Uitschrijven

Disclaimer
 De informatie in dit e-mailbericht is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde en heeft daarmee de status vertrouwelijk. Openbaarmaking, vermenigvuldiging, verspreiding en/of verstrekking van deze informatie aan derden is niet toegestaan zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van een van de bedrijven (Rodi Media B.V., Rodi Rotatiedruk B.V. en Rodi Verspreiding B.V.) binnen de Rodi Holding B.V.. Rodi Holding B.V. wijst iedere aansprakelijkheid af voor schade ten gevolge van een onjuiste, onvolledige en ontijdige verzending en ontvangst van de inhoud van deze e-mail. Wij zijn niet aansprakelijk voor eventuele virussen. U wordt verzocht bij onjuiste adressering de afzender direct te informeren en het bericht te vernietigen. Wij adviseren u om bij twijfel over de juistheid of de volledigheid van het e-mailbericht contact met de afzender op te nemen. Indien u niet akkoord gaat met bovengenoemde voorwaarden dient u deze e-mail direct te retourneren aan verzender, o.v.v. “niet akkoord disclaimer” en dient deze e-mail als niet verzonden te worden beschouwd. Bij gebruik van de inhoud van deze e-mail aanvaardt u de disclaimer.

 

Afbeelding
Afbeelding