Karin Eikenaar wint Internationale Award palliatieve zorg ZMC

Algemeen
Een trotse en dolblije Karin Eikenaar.
Een trotse en dolblije Karin Eikenaar. Foto: aangeleverd

ZAANDAM - Het Zaans Medisch Centrum had onlangs wat moois te vieren. Karin Eikenaar, palliatief consulent en initiatiefneemster van de Mobiele Hospice Unit (MHU) in het Zaans Medisch Centrum, won de internationale Kate Granger Award for compassionate care in de categorie ‘Best use of innovation’.

De Mobiele Hospice Unit is een innovatie waarmee het ZMC de patiënten en hun naasten een warme omgeving kan bieden om afscheid te nemen. “Als iemand deze award verdient, dan is het Karin”, zegt Josselyn, hoofd Zorg oncologie, polikliniek en dialyse. ”Niet alleen voor de Mobiele Hospice Unit maar voor alles wat zij doet voor het TOPZ (team ondersteuning palliatieve zorg). Zij is bij uitstek een voorbeeld van compassionate care.”

Op 10 september zat Karin, samen met veel collega’s, om 6 uur in de ochtend gespannen klaar voor het digitale event vanuit de VS waarin de winnaars werden bekendgemaakt. En daar kon dus vroeg in de ochtend een klein feestje worden gevierd. Hoewel dolblij is voor Karin de prijs niet eens het belangrijkste. “Het is meer de uiting van heel grote waardering van het ziekenhuis voor wat ik doe en het belang van ons team voor kwalitatieve palliatieve zorg.”

Waardering

Dat was ook deels de intentie van Josselyn toen zij hoogstpersoonlijk Karin nomineerde.. “Om Karin te laten zien hoe wij haar waarderen als palliatief consulent. Ze is zo bescheiden dat ze alles wat ze doet en organiseert buiten zichzelf kan leggen. Daarom is het belangrijk voor haar te weten dat wij haar zien en dat ze veel meer doet dan ze denkt. Daarnaast was dit een kans om te laten zien wat wij in huis hebben. En dat een ziekenhuis ook in de aanvullende zorg heel veel kan betekenen. Palliatieve zorg hoort bij het totale pakket aan zorg dat je biedt.”