Tweet Geert Wilders haaks op communicatieactie bij moskee Zaandam

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Inter Visual Studio )

ZAANSTREEK – ‘Droeftoeter die je er bent: de moskeeën zijn al dicht en de kerken zaten vorige week juist propvol’ reageert iemand op de recente tweet waarmee Geert Wilder dacht politiek voordeel te behalen maar hem juist op hoon en boosheid kwam te staan van volgers en collega’s. In termen als ‘racistische drek’ en ‘Wilders cirkelt als een aasgier rond de lijken om zijn zieke ideologie te delen’ wordt de tweet afgeserveerd.

De PVV-voorman speelde met zijn tweet in op uitspraken van het hoofd van de IC-afdeling van het Amsterdamse VUmc, Armand Girbes. Die stelde in het radioprogramma Argos van de VPRO dat het merendeel van de coronapatiënten in de vier grote steden van niet-westerse afkomst is.

“Als je kijkt naar de verschillen en overeenkomsten met de eerste golf, dan valt op dat wij nu voornamelijk patiënten hebben met een niet-westerse achtergrond, waarbij het ook zo is dat zij de Nederlandse taal niet helemaal machtig zijn”, aldus Girbes. Ziekenhuizen in Rotterdam, Den Haag en Utrecht hadden soortgelijke ervaringen blijkt uit onderzoek door het hoofd van de IC.

Voorlichting

Volgens de NOS wordt in de politiek wel onderkend dat er relatief veel besmettingen zijn onder migranten en is het besef daar dat daar iets mee moet gebeuren. Andere partijen dan de PVV pleiten meer voor gerichtere voorlichting en communicatie in meerdere talen.

Sultan Ahmet moskee

Goed voorbeeld hoe je ook een doelgroep kunt bereiken die wellicht minder goed het nieuws rond corona in de Nederlandse taal volgt was afgelopen weekend te zien voor de Sultan Ahmet moskee in Zaandam. Een tekstkar stond bij het hek van de moskee waarbij op een matrixbord in de Turkse taal onder meer werd opgeroepen afstand te houden, goed handen te wassen en bij verkoudheid of koorts je te laten testen.

Wijkgerichte actie

De gemeente Zaanstad is verantwoordelijk voor de plaatsing van de kar. Die gaat komende week ook de wijk door richting Peldersveld. “Het is een wijkgerichte actie van de gemeente als aanvulling op wat de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland doet om mensen te informeren. Het is geen reactie op de tweet van Wilders maar puur opgezet om zoveel mogelijk mensen te bereiken. Dat doen we op meerdere manieren. Van sociale media tot het sturen van nieuwsbrieven of via publicaties in het Zaans Stadsblad. Of in dit geval per tekstkar. We zetten zoveel mogelijk kanalen in”, laat een perswoordvoerster van de gemeente weten.

De redactie van Zaans Stadsblad plaats bewust niet de tweet van Wilders bij dit artikel omdat we niet willen meewerken aan polarisatie in onze samenleving.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding