‘Je gaat er helemaal van trippen’

Algemeen
Duimen omhoog, het water in de Jagersplas is heerlijk.
Duimen omhoog, het water in de Jagersplas is heerlijk. (Foto: Dirk Karten)

ZAANDAM – “Wat een feestje is het, heerlijk!”, klinkt het enthousiast. “Je gaat helemaal trippen!” De schaterlach die vanaf het water weerklinkt, doet een groepje hardlopers meewarig met het hoofd schudden. Ondertussen zwemmen Trisha Prins, Nicolette Berk, Henk Mak, Kees van Montfoort en Rachel Beers al keuvelend door in het dertien graden koude water van de Jagersplas. De bikkels doen aan ‘winterzwemmen’. Een verslavende sensatie als we Trisha Prins mogen geloven. Zij plaatste recent online een oproep om mee het steeds kouder wordende water in te gaan.

Door Dirk Karten

Winterzwemmen in Jagersplas als reset voor je lichaam

Zondagmorgen 8.00 uur; de nieuwe dag wordt met de zoveelste nieuwe stortbui begroet. Het maakt niet uit voor het vijftal dat anderhalf uur later, weer of geen weer, zwemt in de Jagersplas. Trisha en haar zwemvriendin Rachel komen aanfietsen en pikken de verslaggever op die net de stoelverwarming in zijn auto een graadje hoger heeft gezet.

‘Russische methode’

Ze hebben zich thuis via de ‘Russische methode’ opgewarmd. “Dat is vooraf een kwartier springen en bewegen waardoor je lichaamstemperatuur hoger wordt”, legt Trisha uit. “Een goede voorbereiding voor de sensatie van het koude water op je huid.”

Bij een toiletgebouw wacht de rest van het gezelschap. In rap tempo staan ze in zwemkledij. Even voorzichtig doorkomen? Welnee. Voordat je twee keer kunt knipperen met je ogen steken alleen de hoofden boven water uit. Ze blijven dicht aan de buitenkant van de lijn met drijvers. Ontspannen pratend dobberen ze rond en ervaren de heilzame scherpe afkoeling van hun lichaam. Gelukkig schijnt de zon even als we de foto’s moeten maken. Maar de buitentemperatuur is inmiddels nog maar negen graden. Nicolette: “Een perfecte temperatuur. Als het maar niet waait.” Kees vult aan: ”Het water is warmer dan de buitentemperatuur, heerlijk toch?”

Gelukkig geen algen meer

“Gelukkig zijn de algen nu verdwenen”, zegt de 42-jaar jonge Trisha. Als je haar voor afgelopen zomer had gevraagd mee te zwemmen, was haar reactie resoluut ‘nee!’ geweest. “Ik had echt een hekel aan zwemmen. En zeker in open water. Maar toen ik van een vriendin die aan wintersurfen doet hoorde wat koud water doet voor haar gezondheid, ben ik toch een keer gaan zwemmen. En…het viel best mee. Sterker, ik werd getriggerd door het koude water en wat het doet voor mijn gezondheid.”

Trisha verdiepte zich in de materie van het winterzwemmen en werd zo enthousiast dat ze vriendin Rachel meetrok om in weer en wind de Jagersplas in te duiken. Als is dat laatste spreekwoordelijk, want gedoken wordt er niet. Veiligheid staat voorop. De grond is nabij en de lijn onder handbereik.

‘Reset’ van je lichaam

“Het is een verslaving geworden die ik dagelijks opzoek. Winterzwemmen reset je lichaam. Het geprik in je huid door het koude water geeft je een boost. In energie én gezondheid. Het maakt mij bovendien rustig. Zen. Er is echt een knop omgegaan. Zwemmen in open water is een patroon geworden. Als ik een dagje niet kan zwemmen, mis ik het echt”, aldus de zwemfan.

“We inspireren elkaar. Winterzwemmen laat zien dat we sterker dan ons ego kunnen zijn. Dan bedoel ik het stemmetje dat zegt ‘blijf maar lekker in je warme bed liggen.’ Maar daarmee versterk je je immuunsysteem niet”, zegt ze resoluut.

Energie bijna tastbaar

Trisha straalt als ze het water uitkomt. Net als de rest van het gezelschap. De energie is bijna tastbaar. “Ik ga door tot ik bevries”, lacht Trisha. “Kunnen we ook zwemmen als het vriest?”, vraagt Nicolette aan Henk. Hij heeft de meeste ervaring in winterzwemmen. “In ijswater zwemmen kan”, zegt hij. “Alleen is het dan geen zwemmen, maar onderdompelen in een wak. Dat geeft hetzelfde effect. Zwemmen in water bij temperaturen onder nul is lastig. Het water wordt ‘dik’.”

Henk houdt scherp de zwemtijd in de gaten en koppelt het aan de watertemperatuur. De thermometer gaat trouw mee. Het gaf afgelopen zondagmorgen een watertemperatuur aan van dertien graden.

‘Zaanse Walrus’

Henk heeft de meeste ervaring in open water winterzwemmen. Drie jaar geleden kreeg hij een spierziekte. In zijn zoektocht naar het sterker maken/houden van zijn lichaam kwam hij onder meer technieken van ‘Ice men’ Wim Hof tegen. En op het spoor van Ewout Staartjes, Initiator van de ‘Walrusclubs’ in Nederland.

Innerlijke vuur ontsteken

“Dit is de term die in Rusland wordt gebruikt voor mensen die ijszwemmen. Wat ik las op zijn website https://winterzwemmen.nl/ sprak mij zo aan dat ik instructeur ben geworden. Ik zwem nu het hele jaar door wekelijks in de Jagersplas. Van winterzwemmen krijg ik energie. Mijn weerstand krijgt een boost en ik ben nooit meer verkouden. Doordat we altijd in onze warme huizen zijn en warme kleding dragen als het kouder wordt, dommelt ons immuunsysteem in. Met winterzwemmen ontsteek je wat Wim Hof zo mooi noemt ‘je innerlijke vuur’. Wel moet je weten wat je doet. Zo adviseer ik altijd eerst je specialist of huisarts te polsen voordat je gaat zwemmen als je al klachten hebt. Want verantwoord winterzwemmen staat voorop”, aldus Henk die nu ook ‘Walrus’ is.

Jarenlang zwom Henk solo en één keer per week. De ontmoeting met Trisha en haar zwemvriendin dateert van kortgeleden. De online oproep die de Zaandamse deed op Nextdoor, zorgde voor spontane deelname van Nicolette en Kees afgelopen zondag.

Meezwemmen?

Wie interesse heeft een keertje mee te zwemmen of meer wil weten kan een mailtje sturen naar winterzwemmenzaanstreek@gmail.com Of mail Trisha: beccasstudiozaandam@gmail.com

Wat doet winter/ijszwemmen voor je?

Blootstelling aan ijskoud water veroorzaakt een stressreactie, activeert het zenuwstelsel en verhoogt de aanmaak van noradrenaline aldus Finse onderzoekers.

De aanpassing aan kou, door herhaalde blootstelling aan koud water, kan het vermogen om andere soorten stress te weerstaan vergroten. De kou heeft ook invloed op zowel het autonome als het centrale zenuwstelsel.

Zie ook: https://www.koudeseminaar.nl/blog/ijszwemmen-in-rusland/

Even de watertemperatuur meten om te weten hoelang je kunt winterzwemmen.
En hup, zonder aarzelen het koude water in!