‘Dit is erg mooi nieuws’

Algemeen
Sommige kinderen groeien op in een omgeving waar de criminaliteit een aantrekkelijk alternatief lijkt te bieden.
Sommige kinderen groeien op in een omgeving waar de criminaliteit een aantrekkelijk alternatief lijkt te bieden. (Stockfoto)

ZAANSTAD - De gemeente Zaanstad krijgt €1,63 miljoen euro subsidie van het Ministerie van Justitie en Veiligheid voor de uitvoering van het projectplan ‘Back on Track in 075’ (BOT). Zaanstad heeft dit plan gemaakt om te voorkomen dat Zaanse jongeren in de criminaliteit terecht komen.

1,6 miljoen subsidie voor Zaanstad in strijd tegen jeugdcriminaliteit

Het projectplan is onder andere gemaakt op basis van 25 interviews met Zaanse partners uit het veiligheids- en sociale domein. Hun conclusie is: “er is sprake van verjonging en verharding in de criminaliteit. Als we niet ingrijpen bestaat de kans dat we contact met deze doelgroep verliezen en dat we achter de feiten aanlopen”.
De komende tijd gaat Zaanstad het plan verder uitwerken.

Meer perspectief

“Dit is erg mooi nieuws”, zegt burgemeester Jan Hamming. “Nu kunnen we volop aan de slag om Zaanse jongeren die het lastig hebben meer perspectief op een mooie toekomst te bieden. Alle kinderen zouden gelijke kansen moeten hebben om hun dromen waar te kunnen maken. Helaas zijn we daar nog lang niet. Dit geld gaan we inzetten om stappen de goede richting in te zetten. In Zaanstad werken de meeste kinderen en jongeren dagelijks keihard aan een mooie toekomst. Voor sommigen van hen is dit erg moeilijk. Ze groeien op onder lastige omstandigheden of in een omgeving waar de criminaliteit een aantrekkelijk alternatief lijkt te bieden. Wij vinden het heel belangrijk om juist deze jongeren kansen te bieden om hun dromen waar te maken. Daarom ben ik ook heel blij met dit plan en de extra inzet die we, samen met onze partners, willen leveren voor onze jeugd.”