‘Laatste hand aan haalbaarheidsstudie’

Algemeen
Nog even en dit beeld is historie.
Nog even en dit beeld is historie. (Foto: Dirk Karten)

KROMMENIE – “Het lijkt misschien alsof er niets gebeurt, maar achter de schermen wordt er hard gewerkt”, laat een woordvoerster van woningcorporatie Parteon weten. Ze doelt op de plannen voor de herontwikkeling van het Durghorstplantsoen.

Achter schermen wordt druk gewerkt aan herontwikkeling Durghorstplantsoen

Lezer Rien Bos, die inmiddels zo’n twee jaar vanaf zijn woning naar het leegstaande voormalige verzorgingstehuis kijkt, vroeg aan de redactie van het Zaans Stadsblad eens met de verneemstok rond te gaan bij de betrokken partijen. Want “de woningnood is groot en mensen kunnen er zo weer in.”

Samenwerking

Dat gaat in ieder geval niet gebeuren. “We leggen nu de laatste hand aan de haalbaarheidstudie”, laat Parteon echter weten. “Dit doen we uiteraard in samenwerking met de betrokken partijen als de gemeente. Het plan blijft om een cultuurzaal, in combinatie met een buurtcentrum en huurappartementen te bouwen.”

Ontmoetingsplek

De gemeente Zaanstad werkt nu, samen met woningcorporatie Parteon en buurtcentrum De Pelikaan, de plannen uit. Aanleiding voor het onderzoek is de behoefte aan een nieuwe ontmoetingsplek in de buurt waar culturele activiteiten, wonen en maatschappelijke diensten worden gecombineerd voor een brede doelgroep.

De cultuurzaal met podium is bedoeld voor uitvoeringen van allerlei verenigingen en scholen (toneel, muziek, dans). Ook andere partijen kunnen gebruik maken van de cultuurzaal, zoals Theatermijn, Groote Weiver en Fluxus, laat de gemeente weten.

Ontwerpfase

“In de planning ligt om begin volgend jaar te starten met de ontwerpfase. Met aansluitend, als de plannen worden goedgekeurd, de daadwerkelijke bouw”, aldus Parteon.

Cultuurzaal

Met de plannen wordt uitvoering gegeven aan één van de doelen uit de Cultuurvisie van Zaanstad: het creëren van een voorziening in Zaanstad Noord waarin maatschappelijke en culturele activiteiten worden gecombineerd. Zo worden cultuurzaal en buurtcentrum met elkaar verbonden en maken ze gezamenlijk gebruik van de faciliteiten zoals receptie en bar. Het buurtcentrum kan voor haar programmering gebruik maken van de cultuurzaal.

Tijdelijke woningbouw is dus niet (meer) mogelijk want het bestaande gebouw staat op de nominatie om te slopen en in nieuwe vorm weer te worden opgebouwd. Bovendien maken pamfletten in de ramen duidelijk dat de leidingen zijn weggehaald en de stroom is afgesloten. 

Ook een vraag voor de redactie om iets uit te zoeken? Stel hem via redactiezaan@rodi.nl

Er valt straks flink wat te slopen...
Ook dit deel van de Durghorst moet plaats maken voor nieruwbouw.
Pamfletten in de ramen maken duidelijk dat ook tijdelijke bewoning niet mogelijk is. De leidingen zijn al weggehaald en de stroom afgesloten.