SALT start eigen COVID-19 snelteststraat in Zaandam

Algemeen
Raampje open, testen en binnen vijftien minuten is er duidelijkheid wel of geen corona. In de SALT snelteststraat is het mogelijk.
Raampje open, testen en binnen vijftien minuten is er duidelijkheid wel of geen corona. In de SALT snelteststraat is het mogelijk. (Foto: Dirk Karten)

ZAANDAM - Vorige week startte de Covid-19 snelteststraat van huisartsenlaboratorium SALT aan de Simon Spiersweg in Zaandam (ingang rechts langs het HCV stortbordes aan het einde van de weg rechts). Dit in navolging van de snelteststraat in Purmerend die nu drie weken open is. In de SALT teststraat is het mogelijk binnen vijftien minuten de uitslag te krijgen van een coronatest.

Binnen kwartier uitslag met gevalideerde sneltest van Roche

De snelteststraat begon als een initiatief van een grote kinderopvangorganisatie (SKOP) en een schoolketen (Opspoor). De kinderopvang kwam dagelijks sterk in de problemen doordat ze geen voorrang hebben in de reguliere teststraten. Diverse kinderopvangorganisaties, maar ook scholen, kregen zo hun personele bezetting niet meer rond door het lange wachten op de uitslag.

Grote vraag

“Dan wil je dus een snelle, betrouwbare test én binnen vijftien minuten de uitslag. De aanstroom in de SALT-teststraat in Purmerend bleek explosief. Met de toenemende ‘verkoudheidsvirussen’ die in deze herfstperiode rondgaan, verwachten partijen een exponentiële behoefte aan (snel)testen. De snelteststraat kan daarom volgens ons een mooie aanvulling zijn op de GGD waar de vraag in deze herfst naar testen explosief toeneemt”, stelt Christy Niemeijer,  huisarts en bestuurder SALT.

Gevalideerde sneltest

Door de snelle uitslag binnen een kwartier kan bij een negatief resultaat weer het werk worden hervat. SALT werkt hiervoor met de gevalideerde sneltest van Roche. Deze test werd op 22 september als eerste sneltest door de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) gevalideerd.

“Minister de Jonge uitte zich tevreden over de komst van sneltesten en verwacht dat deze een echte gamechanger zijn. In de studiegegevens die het RIVM verzamelt, zien de resultaten er veelbelovend uit en presteert de door SALT gebruikte test prima. Jaap van Dissel (RIVM) presenteerde deze resultaten vorige week. Bovendien doet het RIVM nog uitgebreid onderzoek naar het zo optimaal inzetten van de sneltesten. Daarbij is ook het moment van testen heel belangrijk, waarbij de boodschap is: test alleen bij klachten”, licht Christy Niemeijer toe.

Pilot

Diverse huisartsenpraktijken en huisartsenposten zijn gestart om deze testen ook voor eigen personeel in te zetten. Ook thuiszorgorganisatie Evean is een pilot begonnen, in samenwerking met SALT. De kracht is dat nieuw ontstane coronabesmettingen snel kunnen worden opgespoord en dat contactonderzoek zo direct kan worden ingezet.

Geen winstoogmerk of concurrentie: patiënt staat centraal

SALT laat weten dat zij geen concurrentie of winstoogmerk heeft. Doel van SALT is om te kijken naar optimale samenwerking in de regio en de beste inzetbaarheid van de sneltesten. “Door de slagvaardigheid van SALT en bijvoorbeeld de brede ervaring van de GGD kunnen beide partijen elkaar wellicht enorm versterken. Dit is ook de reden waarom SALT graag in overleg gaat. Op meerder plaatsen in het land is de GGD blij met de komst van sneltesten, als aanvulling op de reguliere testen.”

Ook snelle coronauitslag voor huisartsen

“Huisartsen voelen zich op dit moment nogal belemmerd bij de zorg rondom covidpatiënten. Dit komt omdat huisartsen helaas via de reguliere weg geen seintje krijgen als hun patiënt is getest. En dit is uiteraard wel hard nodig. Vooral wanneer het gaat om het helpen van kwetsbaren patiënten. SALT heeft hiervoor al een digitale oplossing en zal de positieve uitslagen vanaf medio volgende week ook aan de huisarts rapporteren. “

Samen corona de baas

Het ultieme doel volgens SALT moet zijn om de gezondheid van onze mensen in de regio (die ‘rood ziet van covid-besmettingen’) centraal te zetten en met zijn allen corona de baas te worden.

“Daarbij zal ook gekeken worden hoe sneltesten het testlandschap kunnen veranderen. En hoe zij het beste kunnen worden ingezet zonder dat ook ‘de gehele maatschappij’ stil komt te liggen. De expertise tussen GGD en huisartsenlaboratorium SALT en de veiligheidsregio is hiervoor volgens SALT heel belangrijk.

Meer informatie over de snelteststraat en aanmelding daarvoor is te vinden op www.salt.nl

De test gebeurt veilig in de open lucht.