BREAKING NEWS

Hembrugterrein nieuwe locatie voor SALT snelteststraat Zaandam

Algemeen
Kijkje in de oude SALT teststraat. Vanaf maandag op het Hembrugterrein.
Kijkje in de oude SALT teststraat. Vanaf maandag op het Hembrugterrein. (Foto: Dirk Karten)

ZAANDAM – Afgelopen week ging de SALT snelteststraat open in Zaandam. Dit in navolging van Purmerend waar SALT al vier weken succesvol sneltesten uitvoert. Burgemeester Hamming verordonneerde echter dat de teststraat in Zaandam weer dicht moet. Op de gekozen locatie kon de juiste bestemming, ook in tijden van crisis, niet worden afgegeven. Inmiddels is er een nieuwe locatie gevonden: het Hembrugterrein. 

SALT gaat alleen voor kwaliteit en werkt met gevalideerde testen én medisch personeel die goede testen afnemen.

Door: Dirk Karten

Er is goed overleg geweest tussen burgemeester Hamming en Christy Niemeijer, huisarts en bestuurder van de Stichting ArtsenLaboratorium Trombosedienst. Die schrok van de plotseling opgelegde sluiting. En de manier waarop de integriteit van SALT in twijfel werd getrokken. “We zijn een officieel ISO geaccrediteerd artsenlaboratorium en vallen niet onder de noemer ‘commerciële teststraat.’ SALT is een huisartsenlaboratorium dat al meer dan 65 jaar bestaat en waarvan de huisartsencoöperatie in Zaanstreek Waterland de Raad van Toezicht vormt.”

Gevalideerde test

“SALT gaat alleen voor kwaliteit en werkt met gevalideerde testen én medisch personeel die goede testen afnemen. SALT gebruikt hiervoor de SARS-COV-2 test van Roche. Deze test is WHO gevalideerd. Het RIVM, Jaap van Dissel, heeft op 14 oktober de eerste ervaringen van de betrouwbaarheid van de sneltesten op de site van de rijksoverheid gepubliceerd (zie afbeelding bij dit artikel). De Roche test - die in samenwerking met Biomedics is gemaakt - komt hier als één van de beste testen naar voren. Dat zie je aan de sensitiviteit en de specificiteit: hoe hoger hoe beter. VWS heeft inmiddels een grote bestelling bij Roche gedaan. Dit kan niet anders betekenen dat deze sneltesten ook massaal door onze Rijksoverheid ingezet gaan worden”, aldus Christy Niemeijer.

Grote toeloop naar teststraat

Het vertrouwen in deze test en de professionele wijze van afname is zo groot dat er een grote toeloop is naar de SALT-teststraat. Ook huisartsen, apothekers, kinderdagverblijven en scholen zijn inmiddels klant en zijn zelf gestart met de testen. De landelijke huisartsenstandaard heeft voor gebruik van deze testen zelfs een protocol gepubliceerd. Deze kunnen volgens de NHG gebruikt worden. Op de website van SALT wordt ook naar deze achtergrondinformatie verwezen. Omdat iedere test en uitslag om een patiënt draait, meldt SALT een positieve uitslag ook aan de huisarts. Huisartsen kunnen dan direct anticiperen en een vinger aan de pols houden.

Samen sterk

Christy Niemeijer geeft aan een groot respect voor de GGD te hebben, maar het aantal besmettingen is zo explosief gestegen dat niemand dit meer alleen kan. “Afspraken, testen, brononderzoek, het is gewoon heel erg veel. Dat zou SALT ook niet allen kunnen. Het is gewoon te veel en de situatie is te ernstig. Dit geldt voor de gezondheid, maar vooral ook voor alle andere economische en psychische schade die nog volgt.”

“De gemeente Zaanstad is voorstander van samenwerken en stelt dat alle beetjes kunnen helpen om het aantal besmettingen terug te dringen én de maatschappij en de economie toch zoveel mogelijk door te kunnen laten gaan. Door snel te testen kunnen we schade beperken.”

Geen vrije avond, maar.... senioren testen

De betrokkenheid van SALT om het virus te verslaan blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat Christy gisteravond met spoed op haar ‘vrije avond’ 36 testen deed in een Zaanse Zorginstelling waar men bang was voor besmetting. “Het gaat om zeer kwetsbare mensen die daar wonen. Ze waren zo dankbaar dat de huisartsenpost en SALT waren komen testen…en daar doen we het dus voor!”  

Meedenken met werkgevers

“We zoeken het conflict nooit op, maar denken alleen aan het algemeen belang. Daarvoor zijn we een huisartsenorganisatie. Meedenken met werkgevers die nu dagenlang moeten wachten voordat hun werknemers te horen krijgen of ze wel of niet kunnen doorwerken. En natuurlijk de tijd van onzekerheid inkorten van de mensen die mogelijk besmet zijn.”

“Hoe langer je moet wachten op een test, hoe hoger de kans dat je niet meer gaat testen en toch aan het werk gaat. Hier zit een niet te onderschatten risico en dat is wellicht veel groter dan alle andere factoren. Maar eigenlijk is deze reactie van uitstel van een test ook heel logisch: eerst worden we opgevoed dat een verkoudheid vanzelf weer over gaat en dan ineens is er corona en moet je meteen een test als je net een paar uur snottert! Dat is dus even omdenken! Een snelteststraat kan de drempel tot testen dus verlagen.”

‘We moeten samenwerken’

Op een aantal plekken in Nederland wordt het leger ingezet om snelteststraten op te zetten. Volgens Christy Niemeijer kunnen in Zaanstad de krachten tussen diverse zorgorganisaties heel goed gebundeld worden.

“Dat hebben we in april al bewezen toen we als huisartsen en gemeente ook een corona locatie konden inrichten. Dat was toen overigens ook met hulp van het leger én een aantal andere partijen. In het Topsportcentrum werden alle ‘corona verdachte’ patiënten gezien en er werd meteen getrieerd. SALT kon met een vingerprik op locatie direct de hoogte van de ontsteking meten (CRP) dat helpt de ernst in te schatten. Toen waren er helaas nog nauwelijks testen voor handen. Maar inmiddels zijn deze testen er wel, hebben we code rood en is het zaak de krachten stevig te bundelen. Dit staat voor komende week hoog op de agenda!”

Het mag duidelijk zijn; met het openhouden van de Zaanse snelteststraat én de samenwerking met alle partijen wordt de dagelijkse continuïteit van de teststraat in het belang van de volksgezondheid gegarandeerd en staat hiermee het algemeen belang voorop. Een SALT sneltest kost 65 euro. 

Meer informatie www.salt.nl

De RIVM onderzocht de kwaliteit van de sneltesten en oordeelde met de kwalificatie 'goed'.