‘Het is een zware slag voor ons’

Algemeen
De collectanten hebben hun best gedaan, maar het mocht niet baten. Op de foto de familie Roke: Ronald, Jordy, Annelies en Lissanne, de familie Dijs: Tilly en Michael, voorzitter René de Reus, Cisca Koenen en Wil van der Holst.
De collectanten hebben hun best gedaan, maar het mocht niet baten. Op de foto de familie Roke: Ronald, Jordy, Annelies en Lissanne, de familie Dijs: Tilly en Michael, voorzitter René de Reus, Cisca Koenen en Wil van der Holst. (Foto:aangeleverd)

ZAANDAM – Ondanks de onzekerheden over wat er wel en niet door kon gaan door corona bleef de moed erin. Met een glimlach op het gezicht werd van deur tot deur gecollecteerd in Zaandam Zuid. Maar het mocht dit jaar niet baten. Alle Sinterklaasactiviteiten in Zaanstad zijn inmiddels stilgelegd, ook die van de stichting Sinterklaascomité Zaanstad.

Noodmaatregel zet definitief streep door Sinterklaasfeest Zaandam Zuid

“Het intrekken van onze vergunning door de noodverordening is een zware slag voor ons”, zegt voorzitter René de Reus. “De corona had al bij onze stichting voor zeer veel problemen gezorgd. Veel sponsors waren om financiële redenen afgehaakt. Zelfs failliet geraakt. We wensen overigens deze mensen die ons jarenlang sponsorden heel veel sterkte toe.”

Noodverordening

Het bestuur kreeg op 20 oktober het bericht van burgemeester Hamming dat de op 2 februari verleende vergunning tot het organiseren van het Sinterklaasfeest door de noodverordening waarin alle evenementen werden geschrapt, werd ingetrokken. Gezien de vele besmettingen en stijging van de ziekenhuisopnames is het niet verstandig om de festiviteiten door te laten gaan en is er reëel gevaar voor de volksgezondheid.

“Dit gooit ook roet in het eten van ons alternatieve plan dat we al klaar hadden liggen”, zegt René de Reus. Er waren plannen om een coronaveilige toertocht te maken waarin Amerikaanse politieauto’s een rol speelden.

Zuur

Het niet doorgaan van de Sinterklaasintochten en feesten is zuur. Zuur voor de kinderen die dit jaar een Sinterklaasfeest ‘op afstand’ zullen meemaken. En zuur voor alle betrokkenen die zich maandenlang hebben ingezet om de kinderen in Zaandam Zuid een leuk Sinterklaasfeest aan te kunnen bieden. Want dat was het! Een vrolijk multi-culti feest met intocht waarbij alle kinderhanden werden gevuld en groot feest in een tent voor de Paaskerk werd gevierd.

Hulp nodig

“Zo hebben we in september en oktober 20.000 brievenbussen gevuld met de aankondiging dat het feest door zou gaan en de vraag een financiële bijdrage te doen. Ons feest kost zo’n 20.000 euro waarbij we maar weinig subsidie krijgen. Dus hadden we een beetje hulp van de bewoners nodig”, vertelt René aangeslagen.

Dankwoord

Het Sinterklaascomité Zaanstad wil iedereen bedanken voor alle steun en giften en zal de opbrengst meenemen naar volgende jaar. “Wij als comité hebben ook in 2021 uw steun heel hard nodig om dan een supergroot feest neer te zetten”, besluit René.

Toch in de Sinterklaasstemming komen? Kijk dan naar het filmpje van de intocht van vorig jaar: https://youtu.be/C4wNQnI5838 En voor wie in de vlekken schiet bij het zien van roetzwarte Pieten; dit jaar had Sinterklaas aan het comité laten weten zijn zwartste Pieten in Spanje te laten.