Wie weet waar Zaanse Jeltje is?

Algemeen
Wie schreef er in het poëziealbum van Zaanse Jeltje?
Wie schreef er in het poëziealbum van Zaanse Jeltje? (Foto: aangeleverd)

ZAANSTREEK/GULPEN – Ze is al anderhalf jaar bezig met achterhalen waar ze Zaanse Jeltje kan vinden, geboren rond 1930. De 79-jarige Marietje van der Sman uit Gulpen wil namelijk aan Jeltje haar poëziealbum teruggeven. Het album vond mevrouw Van der Sman op de rommelmarkt in Zeeland en is volgeschreven met lieve plaatjes en teksten. “Maar mijn sporen naar Jeltje lopen dood”, zegt ze verdrietig.

Marietje van der Sman (78) zoekt naar eigenaresse poëziealbum uit 1939

Ook al is het poëziealbum in een heel andere provincie gevonden, eigenaresse Jeltje moet in de Zaanstreek hebben gewoond. Zaanse meisjes uit haar klas hebben rond hun tiende levensjaar allerlei versjes in het persoonlijke boekje geschreven.

Duitsland?

“Ik lees plaatsnamen als Koog aan de Zaan, Zaandijk en teksten die in de periode 1939 – 1941 in het album zijn geschreven”, vertelt de speurende inwoonster uit Gulpen, Limburg. “Ik heb wel kunnen achterhalen dat sommige meisjes in de Tweede Wereldoorlog zijn overgebracht naar vernietigingskampen in Duitsland. Maar of ze het overleefd hebben weet ik niet.”

‘Opa Den Hartog’

Jeltjes vader heeft ook wat geschreven, maar helaas alleen met de ondertekening ‘je vader’ en geen achternaam. “Een beetje houvast had ik aan de naam ‘opa Den Hartog’. En  de namen van haar vriendinnen als R. Koppen uit Zaandijk, A. Klokkemeijer uit Koog aan de Zaan en A. Hagenaars uit Zaandam. Ook  Guda Visser, Klaartje Schaap, Jannie Pos, N. van Amerongen uit Zaandam staan in het album”, vertelt de eerlijke vindster.

Ook heeft ene Gerrie Groot, getrouwd geweest met Van Vliet en met een zoon die Willem heet uit Oostknollendam, wat in het album geschreven. “Maar die Gerrie is twee jaar geleden overleden. Ene Jaap Groot, de broer van Gerrie, moet in Torenerf wonen. En in Engeland schijnt een oom van Jeltje te wonen.”

Meer dan een hobby

Het is voor mevrouw Van der Sman meer dan een hobby om poëziealbums terug te brengen naar hun rechtmatige eigenaars. Ze gaat door waar anderen allang waren gestopt. Zo werd door de Joodse link een oproep gedaan voor meer informatie in het Joods Museum. Geen reacties… De tijd tikt echter door en Jeltje moet nu zo’n negentig jaar zijn.

“Dit oude, mooie poëziealbum hoort niet bij mij te blijven. Of op een rommelmarkt te zwerven. Ik wil dat het weer terugkomt bij Jeltje, of de familie”, besluit mevrouw Van der Sman.

Wie wat weet over Jeltje aan de hand van bovenstaande informatie kan contact opnemen met de redactie van het Zaans Stadsblad. Dat kan via een mailtje naar: redactiezaan@rodi.nl