Voorkom onduidelijkheid over de erfenis

Partnerbijdrage
Ook een jong gezin kan te maken krijgen met het plotseling wegvallen van een partner. Wat staat er dan op papier voor de kinderen?
Ook een jong gezin kan te maken krijgen met het plotseling wegvallen van een partner. Wat staat er dan op papier voor de kinderen? (Foto: Adobe)

KROMMENIE - “In 2003 (zo lang geleden alweer) is het wettelijk erfrecht voor het laatst ingrijpend gewijzigd. Ook testamenten die vóór 2003 zijn opgesteld, zijn nog steeds geldig. Maar ook als er ooit een testament is opgesteld met een ex-partner, blijft dat testament geldig. Zelfs na de scheiding. Dat kan dus tot gevolg hebben dat na het overlijden, er een onverwachte erfrechtelijke verrassing volgt. En die is niet altijd aangenaam.”

‘Bedenk altijd dat testament een momentopname is’

“Als notaris hoor ik nogal eens de opmerking “Maar zo hebben mijn ouders dat nooit gewild!”. Ik moet als notaris dan toch vaststellen dat het ooit opgestelde testament nog steeds geldig is, maar dat er nooit goed onderhoud is gepleegd aan het testament. Daardoor pakken de zaken toch anders uit dan verwacht. Ook op het punt van de erfbelasting kan dat vervelende verrassingen geven.”

Periodiek onderhoud

“Bedenk altijd dat een testament een momentopname is. Dat heeft dus ook periodiek onderhoud nodig. Dat hoeft niet ieder jaar, maar zo eens in de vijf jaar naar je testament laten kijken kan geen kwaad. Als je dat doet, weet je zeker dat je testament nog bij jou en jouw situatie past.

Heb je nog nooit een testament opgesteld? Laat dan ook goed naar jouw situatie kijken en voorkom onduidelijkheden over je erfenis. Ga dus af en toe voor een kop koffie naar de notaris om te voorkomen dat je nabestaanden op de koffie komen.”

mr. Marcel ten Brinke, 

Notariskantoor Ten Brinke, 

www.notaristenbrinke.nl

Het op laten stellen van een testament voorkomt veel ruzie achteraf en levert vaak blije gezichten op omdat er duidelijkheid is over de nalatenschap.