Muzikaal hart onder de riem in online ZIP-muziekdienst hou vol, hou vast!

Uit
De Zin In Pop-organisatoren Cornelis Visser en Mirjam Sloots willen in een online popdienst Zaankanters een hart onder de riem steken in deze onzekere tijden.
De Zin In Pop-organisatoren Cornelis Visser en Mirjam Sloots willen in een online popdienst Zaankanters een hart onder de riem steken in deze onzekere tijden. (Fotomontage: Dirk Karten)

ZAANDIJK – “Na de eerste lockdown kwamen we in de heroïsche fase; we versloegen samen de corona. Nu in de tweede lockdown zitten we in de chronische fase; we zijn moe, mopperen, gaan in verzet. We zijn helemaal klaar met COVID-19. Maar juist nu is het zaak moed te houden. Vol te houden. Voor alle mensen die juist in deze fase een positief steuntje in de rug kunnen gebruiken, brengen we op 15 november de Zin In Popmuziekdienst”, zeggen Mirjam Sloots en Cornelis Visser.

‘Je staat er niet alleen voor’

De predikanten van respectievelijk De Ontmoeting in Zaandijk en de Grote Kerk Westzaan hebben voor hun jaarlijkse muzikale Zin In Pop (ZIP)-dienst de handen ineen geslagen. Ook de opzet is aangepast. Dit jaar wordt het een livestream online ZIP-dienst. Inclusief corona (en brand)veilig digitaal aansteken van een kaarsje als symbool voor licht en hoop. En - uiteraard – dé hit van nu: de Jerusalema Challange, uitgevoerd door het ZMC personeel.

“Door je angst en zorgen te delen in een gemeenschap, kun je een gevoel van saamhorigheid ervaren. Daarom ons ZIP-thema ‘hou vol, hou vast.’ Waarbij de muziek als leidraad wordt gebruikt om duidelijk te maken: je staat er niet alleen voor”, vertelt Cornelis.

Elkaar versterken

“Ik werd door Cornelis benaderd om dit jaar onze ZIP-dienst samen te houden. Een prima idee want nu versterken we elkaar. Al was het maar op technisch vlak want in De Ontmoeting is alle apparatuur aanwezig om live de muziekdienst te streamen”, vult Mirjam aan.

Zo ontstond er ook een gezamenlijke voorbereidingsgroep waarbij er volop ideeën ter tafel kwamen om in een tijd waarin deuren vooral worden gesloten en er niets door lijkt te (mogen) gaan, toch de kerkdeuren open te zetten. Ook al is het motto nu online.

Heb vertrouwen

“Natuurlijk hadden we gehoopt op een dienst waarin we meer mensen dan de nu toegestane dertig fysiek mochten ontvangen. Maar de gezondheid van ons allen gaat voor. Dit is het juiste moment een stapje terug te doen. Maar wel met onze coronaveilige online ZIP-dienst het duidelijke signaal af te geven: hou vol! Heb vertrouwen. Houd moed. Samen komen we deze verwarrende tijd door.”

Regels opvolgen

Corona legt voorlopig tot december ons dagelijks leven aan banden. Het niet naleven van de regels zorgt bij leden van de ZIP-voorbereidingsgroep ook voor boosheid. “Waarom houden mensen zich niet aan de regels die besmetting moeten voorkomen? Hoezo ‘ik heb toch recht op vakantie te vieren in het buitenland?’ Kun je echt niet denken aan de senioren in verzorgingstehuizen die door de lockdown verpieteren omdat ze hun familie niet mogen ontvangen? Wij hebben afgelopen zomer ouders verloren waarbij het gebrek aan contact duidelijk meespeelde”, aldus twee organisatoren van de ZIP-dienst.

Toon respect

Degene die je verliest in zijn laatste uren niet zo bijstaan als normaal wel mogelijk is, hakt erin. Het verdriet zit daardoor nog dieper. “Zelfs condoleren doe je niet meer normaal maar op afstand en met beperkt aantal mensen. Aan de mensen die nu gaan feesten en zich niet aan de regels houden zou ik willen zeggen: denk eens aan de nabestaanden van mensen die familieleden en vrienden verloren aan corona. Toon respect voor je medemens.”

Troost van muziek 

Bij een crisis blijkt ook hoe troostvol muziek kan zijn. “Wie herinnert zich niet de beelden van Italianen, die vanaf hun balkons het Italiaanse songfestivallied zongen? De beelden van verpleegkundigen die You never walk Alone zongen? De belangeloze optredens van zangers/zangeressen in de tuinen van verpleeghuizen? Vanuit de popmuziek was er ook volop reactie. Oude song kregen ineens een heel andere lading. Zo ontroerde Ilse de Lange ons bij DWDD met het lied ‘Turn, turn, turn’. De letterlijke tekst van Prediker 3: ‘Alles heeft zijn tijd’. Wie had ooit kunnen denken dat de regel “Er is een tijd om aan te raken en een tijd om je ervan te onthouden” (Prediker 3 vers 5) zo’n lading zou krijgen?”

Live optredens

Naast muziek en video’s van bekende muzikanten als Tim Knol, Ramses Shaffy, U2 en De Dijk zijn er live gezongen optredens van de Zaanse zangers Mark de Waal, Tony Sbat en Henk Schoemaker. Ook vaste ZIP-muziekdienst onderdelen als het ontsteken van kaarsen en het steunen van goede doelen blijft onderdeel, zijn het nu in digitale vorm.

Opbrengst voor goede doel

Omdat fysiek collecteren dit keer niet mogelijk is, is er op de website www.deontmoetingzaandijk.nl een QR-code te vinden waarmee je makkelijk een donatie kunt doen. De opbrengst gaat naar een lokaal goed doel: zorgboerderij Vredesbest in Assendelft.

De dienst wordt zondag 15 november vanaf 17.00 uur uitgezonden via de website www.deontmoetingzaandijk.nl 

Voor wie dan niet kan kijken is de ZIP-dienst ook te zien op www.kerkdienstgemist.nl.