‘Corona houdt ons niet tegen Zaanstad te verduurzamen’

Algemeen
Tijdens het tweede evaluatiemoment lieten de studenten van het Hout- en Meubileringscollege hun progressie zien aan de deelnemende bedrijven en ontvingen feedback van de designers van Forbo Flooring en GZ OfficeXperience.
Tijdens het tweede evaluatiemoment lieten de studenten van het Hout- en Meubileringscollege hun progressie zien aan de deelnemende bedrijven en ontvingen feedback van de designers van Forbo Flooring en GZ OfficeXperience. (Foto: aangeleverd)

ZAANSTREEK – “Ja, het is nu lastiger om elkaar te blijven inspireren omdat onze bijeenkomsten niet door mogen gaan. Maar dat neemt niet weg dat we gewoon doorgaan met projecten om Zaanstad te verduurzamen. Zo hopen we deze maand de eerste resultaten te kunnen presenteren van de projectgroep Energietransitie. Daarin werkt de Zaanse industrie en bedrijven uit het MKB samen toe naar de realisatie van de CO2-neutrale bedrijventerreinen in 2040”, zegt Ruben Uitendaal, voorzitter van de Green Business Club Zaanstad (GBCZ).

Voorzitter Ruben Uitendaal van Green Business Club Zaanstad: ‘Als deelnemer zit je gelijk met juiste mensen aan tafel’

Onze stad heeft sinds 2018 een ‘groene club’. Een kennisnetwerk dat als non-profit impactorganisatie samen met lokale partijen (participanten) werkt aan het verduurzamen van de stad. Waarbij bedrijven worden geïnspireerd net dat stapje meer te doen dan de wettelijke erkende maatregelen.

Grote partijen

“Ook al zijn we er nog lang niet, inmiddels hebben al vele lokale partijen als de gemeente Zaanstad, ForboFlooring, Engie, Cabot Norit, Hordijk en bouwbedrijven als de Gebr. Van der Veekens (winnaar Zaanse Ondernemingsprijs) en Rutte Groep zich bij ons aangesloten. Tot landelijke partners als “de NS, ING en Engie aan toe”, vertelt Anne Twilt. Zij is projectmanager/marketeer bij de GBCZ.

Veertien bedrijven vormen de lokale tak van het landelijk opererende groene netwerk. “Stuk voor stuk mooie partijen, maar we willen nog veel meer in gang zetten. Meer impact hebben. Dus hopen we op meer bedrijven die aansluiten. De Zaanstreek is een prachtig gebied met een rijke maakindustrie. Hoe mooi zou het zijn als ook een Duyvis mee gaat doen? Of Olam Cacao. Of bijvoorbeeld Albert Heijn. En wat denk je van de nieuwe bedrijven die zich nu vestigen op bedrijventerrein Hoogtij?”, bespiegelt de voorzitter hardop. Hoe meer bedrijven meedoen, hoe sterker de groene voetafdruk.

Doen staat voorop

De GBCZ heeft drie werkgroepen die zich richten op projecten als mobiliteit, circulaire economie en energie (besparing). De focus ligt altijd op actie- en impactgerichte resultaten. Het doen staat voorop. Goed voorbeeld is bij het hoofdstuk mobiliteit antwoorden te vinden op vragen als ‘hoe blijven bedrijven in de toekomst bereikbaar voor klanten, medewerkers en leveranciers. Verschillende HUB functies (deelautosystemen, elektrisch pakketvervoer, bouwhub’s etc) worden op dit moment in kaart gebracht.

50.000 zonnepanelen

“In het energieproject Zon op Zaan kunnen Zaanse ondernemers ondersteuning krijgen bij de aanschaf van zonnepanelen. Om de klimaatdoelstellingen te kunnen bereiken zijn er tussen de vijf en tien jaar 50.000 zonnepanelen extra per jaar nodig op Zaanse bedrijfsdaken. We werken ook samen om kennis te delen op het gebied van het gebruik van restwarmte en duurzaam opwekken van energie. Kennisuitwisseling gebeurt onder meer tijdens de Zaanse Klimaattafels en CO2-cafés. Waarbij ik de ambitie uitspreek pas tevreden te zijn als wij de afspraken verslaan die nu zijn gemaakt in het Zaanse klimaatakkoord”, zegt Ruben Uitendaal.

Ambities

Ook al is de Zaanse tak van de Green Business Club nog jong, de ambities liggen hoog. Verder professionaliseren én het laten zien van resultaten staan voorop. Een van de opvallend leuke en duurzame projecten is het opzetten van een vervoers-HUB. Dit is een plek waar je van de ene vervoerder op de andere kunt overstappen.

“We willen mensen die met de trein in de Zaanstreek aankomen door laten reizen naar hun bedrijf via elektrisch aangedreven voertuigen. Die dan worden bestuurd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Deze voertuigen kunnen na de spits door de deelnemende bedrijven worden ingezet voor personenvervoer in de regio”, vertelt Ruben.

Energiescans 

Een succesvol GBCZ-project dat zeker niet vergeten mag worden om genoemd te worden zijn de energiescans bij Zaanse bedrijven. “We hebben al honderd scans uitgevoerd en hebben opnieuw subsidie van Provincie NH gekregen om er nog eens honderd uit te voeren. Het resultaat van de eerste serie was dat er een besparing van 1,2 miljoen te halen valt.”

“Naar aanleiding van het eerste CO2 café december 2019 hebben ondernemers al voor meer dan bijna €200.000 aan duurzame investeringen uitgevoerd”, zegt de voorzitter trots. En er staan nog vele offertes uit, we zijn pas net begonnen.

Meubels van reststromen

De Circular Furniture Challenge van GBC Zaanstad daagt studenten uit om met reststromen van Zaanse bedrijven een vernieuwend, circulair en functioneel object te ontwerpen. Meubels die gemaakt worden van Zaanse reststromen. Het project is een initiatief van de werkgroep Circulair. Daarin participeren Forbo Flooring, GZ OfficeXperience, Rutte Groep en de gemeente Zaanstad.

Zaanse bedrijven of onderwijsinstellingen die hieraan wiullen meedoen kunnen contact opnemen via anne@greenbusinessclub.nl .

Verbinden - tussenkopje

“Het voordeel voor wie zich als participant aansluit bij de Green /business Club Zaanstreek is niet alleen als gelijkgestemde onderdeel te zijn van onze kennispartijen. Je zit ook gelijk met de juiste mensen aan tafel. Die je kunnen helpen je bedrijf te verduurzamen. Of je energieverbruik te verminderen. Verbinden van verbeteringen op onze kernthema’s mobiliteit, de circulaire economie en energiebesparing, gaat zo een stuk makkelijker. Dat kan lokaal, maar ook landelijk via onze landelijk opererende afdelingen. Door lid te worden van de GBCZ doe je niet alleen wat voor je eigen bedrijf, maar voor heel Zaanstad. Het vergroot op een andere manier je netwerk. Ook goed om deze coronatijd door te komen”, besluiten de bestuursleden.

Meer informatie over de Zaanse tak van de Green Business Club is te vinden op http://greenbusinessclub.nl/zaanstad/ Of mail Ruben Uitendaal, zaanstad@greenbusinessclub.nl

Het bestuur van de Green Business Club Zaanstad, met links voorzitter Ruben Uitendaal en rechts Anne Twilt.
Meubelen van reststromen van Zaanse bedrijven, hoe creatief kun je zijn?