FluXus en Zaantheater bieden Amateurkunst NU

Algemeen
Er zit weer leven in het Zaantheater! Laten we onze cultuurtempel steunen en de voorstellingen bezoeken.
Er zit weer leven in het Zaantheater! Laten we onze cultuurtempel steunen en de voorstellingen bezoeken. (Foto: Dirk Karten)

ZAANDAM - FluXus en het Zaantheater slaan de handen ineen om amateurkunstenaars de kans te bieden zichzelf te laten zien in deze gekke tijden. In acht voorstellingen bestaat de mogelijkheid te geniet en van Zaankanters die zich door alle omstandigheden niet uit het veld laten slaan, maar hoop putten uit wat hun kunst brengt. Dat willen ze graag met hun publiek.

FluXus, organisator van de jaarlijkse iktoon-maand van de amateurkunst in Zaanstad, merkt dat er grote behoefte is bij spelers, zangers en muzikanten om zichzelf te laten zien en horen. 

Majanka Fröhlich van FluXus: “Door corona viel iktoon in het water en de vele voorstellingen die zijn gemaakt, worden keer op keer geannuleerd. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Groepen repeteren op afstand en er worden zelfs speciale coronavoorstellingen gemaakt. Maar waar kunnen deze amateurkunstenaars op een goede en veilige manier terecht?”

Kansen in Zaantheater

Het Zaantheater ziet met grote spijt gaten ontstaan in de programmering van het najaar. De huidige regels bepalen dat er maar voor 30 mensen publiek mag worden gespeeld. 

Sander Buckers van Zaantheater: “Onze handen jeuken om voorstellingen te presenteren. Het is pijnlijk dat dit voor veel professionals onhaalbaar is. Voor de Zaanse amateurkunstenaars creëren we nu een prachtige kans.”

Acht voorstellingen

Om amateurkunstenaars toch hun podium te kunnen bieden, hebben beide organisaties de handen ineen geslagen. Onder de noemer Amateurkunst NU bieden ze de komende maanden acht boeiende voorstellingen onder de noemer Amateurkunst NU. Een voorstelling duurt ongeveer een uur en de entree bedraagt  tien euro. Kaarten zijn vanaf dinsdag 17 november te koop via Zaantheater.nl.

De eerste zes voorstellingen zijn reeds bekend. Het gaat om: ‘Daar gaat ze’ door GrooTheater: 4 december om 19.00 en 21.00 uur. ‘Wij hadden niemand nodig, behalve elkaar en onze vriendschap. Konden we maar terug in de tijd, naar toen alles nog simpel was.’

Best of Vocality: 6 december om 14.30 en 16.30 uur. Tien jongvolwassenen laten hun individuele musicaltalent met veel passie, lef en doorzettingsvermogen samensmelten tot een prachtige vocale familie.

‘Samen Alleen’ door de Zaanse Theaterschool: 12 december om 16.30, 18.30 en 20.30 uur. ‘Ik zal je zeggen waar het op staat!’ Elk van de drie voorstellingen bestaat uit vijf uitdagende solo’s van jongeren.

Zes mannen: 20 december om 14.30 en 16.30 uur. Ze vertellen elkaar verhalen. Ze kruipen onder elkaars huid. Het piept en het kraakt.

‘Tijdelijk abnormaal’ door Patricia Sierink en La Cantante: 23 januari om 19.00 en 21.00 uur. ‘De persconferentie is afgelopen. Zittend op de bank staar ik voor me uit en zet me schrap voor alles wat gaat komen.’

‘Rainbow’ door Productiekids: 24 januari om 14.30, 15.30 en 16.30 uur. De jaren 50, het leven is eenvoudig, keurig en gelukkig… behalve als jij diep van binnen anders bent dan de rest.