Kans op (blijven) werken in horeca blijft ongunstig

Algemeen
Werkeloze koks krijgen van het UWV het advies zich te oriënteren op een baan als operator proces- en voedingsmiddelenindustrie.
Werkeloze koks krijgen van het UWV het advies zich te oriënteren op een baan als operator proces- en voedingsmiddelenindustrie. (Stockfoto)

ZAANSTREEK - Terwijl in oktober het aantal WW-uitkeringen landelijk vrijwel gelijk bleef, steeg het aantal uitkeringen in de Noord-Hollandse regio’s. Dit blijkt uit de Nieuwsflits arbeidsmarkt van het UWV.

WW-stijging Noord-Holland vooral door einde zomerseizoen en lockdown

Een belangrijke oorzaak van de regionale stijging is het einde van het zomerseizoen. Hoewel de horeca door coronamaatregelen niet volledig heeft kunnen draaien, heeft toch een aanzienlijk aantal horecabedrijven de activiteiten (deels) voort kunnen zetten. Nu het zomerseizoen ten einde is, neemt de werkgelegenheid af. Dat effect wordt dit jaar versterkt door de gedeeltelijke lockdown. De horeca is vanaf medio oktober voor een groot deel gesloten. Hierdoor zijn vooral oproepkrachten en mensen met een tijdelijk contract hun baan kwijtgeraakt.

Stijging met 4,9 %

De WW-stijging in oktober volgt op een periode van daling in de afgelopen maanden. In Noord-Holland Noord steeg het aantal WW-uitkeringen met 4,9% naar 9.375. De stijging in Zaanstreek-Waterland (+3,5%) naar 5.612 en Zuid-Kennemerland en IJmond (eveneens +3.5%) naar 6.270 viel iets lager uit. In zowel Noord-Holland Noord als Zuid-Kennemerland en IJmond was de horeca de sector met de grootste toename van het aantal WW-uitkeringen. Voor Zaanstreek-Waterland viel daarnaast de WW-toename op in vervoer en logistiek. In deze sector nam het aantal WW-uitkeringen vooral toe in het personenvervoer.

‘Overstapberoepen’

De kansen op werk blijven zeker op korte termijn ongunstig in de horeca. Werkzoekenden uit deze sector zullen zich daarom mogelijk willen oriënteren op een andere functie, of op werk in een andere branche. UWV heeft voor 54 beroepen onderzocht wat mogelijk succesvolle overstapberoepen zijn. Daarbij is gekeken naar overstappen die mensen de afgelopen jaren hebben gemaakt naar beroepen die momenteel betere baankansen bieden.

UWV heeft ook voor horecamedewerkers overstapmogelijkheden onderzocht. Zo blijken keukenassistenten succesvol te zijn overgestapt in de richting van zorghulp, koks hebben vaak de overgestapt gemaakt naar operator proces- en voedingsmiddelenindustrie en medewerkers bediening zochten veelal werk als verkoopmedewerker in woninginrichting.