Deel kabinet wil restaurants per 15 december open

Algemeen
Er is hoop voor de horeca!
Er is hoop voor de horeca! (Foto: Stockfoto)

REGIO - Er gloort hoop voor alle geplaagde restauranteigenaars die al weer wekenlang op een houtje moeten bijten door de corona lockdown. Een deel van het kabinet pleit voor een gedeeltelijke opening van de horeca ingaande 15 december. Het gaat in eerste instantie alleen om restaurants. 

Het plan valt ook goed bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid, al vindt deze instantie dat er goed moet worden gekeken naar hoe te handhaven is of een eetgelegenheid ook een restaurant is. Het kabinet zegt in deze kwestie het volgende: de coronaregels horen zoveel mogelijk bij de ondernemer te liggen.

Alle restaurantuitbaters mogen dan nu ‘fingers crossed’ hebben, de eventuele opening per half december is zeker nog geen gelopen race. En dat heeft weer te maken met de groepsgrootte.

‘Kuchschermen verplichten; belachelijk! 

Ook het verplichten van zogenaamde ‘kuchschermen’ tussen de tafels wordt in horecakringen genoemd als mogelijke voorwaarde tot heropening. Evenals een verplichting tot aanleg van ventilatiesystemen.

“Belachelijk! Alsof we nu nog geld hebben om deze investeringen te doen”, briest een Zaanse horecaondernemer wiens naam bekend is bij de redactie. “We wringen ons in allerlei bochten om nog wat geld binnen te halen en nu moeten we verplicht extra investeren in schermen die misschien over een paar maanden al weer niet meer nodig blijken te zijn. Deze regering snapt echt niet van hoe hoog het water aan de lippen staat bij de horeca.”

Grootste klap moet nog komen

Volgens cijfers van het CBS regent nu nog geen faillissementen in de horeca, maar volgens de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is het uitstel van executie. Ondernemers krijgen nu nog overheidssteun en rekeningen belanden op de stapel met ‘uitstel’. 

De grootste klap in de horeca komt in het vierde kwartaal van 2020 en begin volgend jaar verwacht Dirk Beljaarts, directeur KHN. ‘Veel ondernemers hebben nu nog onvoldoende overzicht. Maar met de inkomsten drie maanden op nul en een omzet die momenteel tussen 30 en 80 procent van normaal ligt, wordt de financiële achterstand alleen maar groter. De buffer is echt wel op”, vertelde hij tegen Misset Horeca.

Cijfers van het CBS ondersteunen de woorden van de directeur. In juni dit jaar gingen 36 horecabedrijven failliet. In mei 31. De banken laten weten dat in de eerste zes maanden van dit jaar 170 horecabedrijven failliet gingen. Dit tegen 136 in 2019. Dat wil zeggen een toename van 25 procent.   

Met deze sombere cijfers is te hopen dat de regering straks eerst goed gaat luisteren naar hoe het werkt in de horeca voordat ze besluiten nemen. Zo sloegen ze met regels als ‘om 21.00 uur mag de laatste klant naar binnen die er vervolgens uiterlijk om 22.00 uur de deur uit moet’ al de plank fors mis. Geen chef-kok kan immers een kwaliteitsmaaltijd leveren in die tijd. En waarom 22.00 uur sluiten als je met een uurtje meer net de gasten wél normaal kunt laten dineren, betalen en huiswaarts laten keren?        

 Op maandag 8 december wordt er meer bekend tijdens de persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge.