Stefan Witteman uit Wijdewormer geportretteerd in boek Man & Werkplaats

Algemeen
Otto Kalkhoven (l) en Stefan Witteman die het exemplaar Man & Werkplaats in ontvangst neemt.
Otto Kalkhoven (l) en Stefan Witteman die het exemplaar Man & Werkplaats in ontvangst neemt. (Foto: aangeleverd)

WIJDEWORMER– Afgelopen week nam Stefan Witteman – op gepaste afstand - het exemplaar van het boek Man & Werkplaats – 30 mannen over hun werkplaats, gereedschap en vakmanschap in ontvangst. Witteman is hierin met nog 29 andere mannen geportretteerd door fotograaf Otto Kalkhoven.

Afgelopen jaar is fotograaf Otto Kalkhoven uit Eppenhuizen (Groningen) het hele land doorgereden met zijn busje op zoek naar mannen en hun werkplaats. Van een garage vol keurig gesorteerd gereedschap, een verstopte schuur met een gepoetste oldtimer tot een zelfgebouwd vliegtuig in een loods. Al jaren hebben werkplaatsen en het verhaal erachter Kalkhoven in zijn greep. Hij kwam in contact Stefan Witteman uit Wijdewormer die in een fort uit 1884 een grote werkplaats heeft. Dagelijks werkt hij aan het restaureren van oude huizen.

Vakmanschap

Witteman: “Ik heb een liefde, je kunt wel zeggen een grote passie, voor historische huizen. Vooral huizen uit de 17e en 18e eeuw hebben mijn interesse. Een hele mooie periode met veel verhalen. Niet te opzichtig en te rijk, maar vooral ambachtelijk. Het oude vakmanschap straalt er vanaf. Zowel het in- als exterieur van deze huizen is boeiend. Ik maak en restaureer onder andere houten schouwen uit die periode. Het geeft veel voldoening als je dingen weer in de oorspronkelijke staat kunt terugbrengen en enigszins naar je eigen hand kunt zetten, mits monumentaal verantwoord natuurlijk.”

Het boek Man & Werkplaats – 30 mannen over hun werkplaats, gereedschap en vakmanschap bevat 30 interviews met ruim 350 foto’s met bijschriften, en is verkrijgbaar in de (online)boekhandel of via www.manenwerkplaats.nl