Zaanse Kerstnachtdienst in Bullekerk als teken van licht en hoop

Algemeen
Gaat het plein van de Bullekerk er straks zo sfeervol uitzien?
Gaat het plein van de Bullekerk er straks zo sfeervol uitzien? (Montagefoto: Dirk Karten)

ZAANDAM – “Wat dacht je van deze uitvoering van ‘Ere zij God’? Toch geweldig mooi! In een kerstnachtdienst zingt iedereen in de kerk mee met zulke traditionele kerstliederen. Maar zelfs dat mag niet in deze coronatijden”, zegt Niels Busch tegen zijn mede-organisatieleden als hij het nummer via het orgel van de Bullekerk imposant laat weerklinken. “Maar je mag toch wel mee neuriën?”, vraagt organist Dub de Vries zich af. “We maken er hoe dan ook een kerstnachtdienst van dat in het teken staat van licht en hoop. Juist nu verlangen mensen naar  een boodschap van licht”, vult dominee Mirjam Sloots aan. Het cultureel centrum presenteert een gevarieerd kerstprogramma, inclusief kerstnachtdienst die iedereen veilig kan bijwonen.

Kerstverlangen verbindt de Zaanstreek

Corona of niet: we gaan het Kerstfeest vieren! De Bullekerk zelf en het voorplein bij de kerk zullen letterlijk onderdak bieden aan een ieder die op zoek is naar troost en warmte. Natuurlijk zijn er beperkingen qua aantal bezoekers. Daarom is de kerstnachtdienst zelf veilig thuis via een livestream bij te wonen.

“Iedereen verlangt naar kerstlicht. Of je nu gelovig bent of niet. In deze kerstnacht willen we dat licht in ieders hart ontsteken als teken van hoop en bemoediging”, stelt Mirjam Sloots. “Het is natuurlijk afwachten wat het kabinet op 8 december vertelt, maar zeker is dat wij in ieder geval Kerst voluit gaan vieren, met de hele Zaanstreek online en de toegestane hoeveelheid mensen die live mee kunnen genieten”, zegt Niels energiek.

Allerlei ideeën passeren vervolgens de revue. Van levensgroot LCD–scherm met het plein als drive-in ‘bioscoop’ tot de kerk opdelen in compartimenten om zoveel mogelijk mensen toe te laten. Coronaveiligheid staat daarbij centraal. Duidelijk is wel: de Bullekerk is dit jaar hét onderkomen voor dé kerstnachtdienst van de Zaanstreek.

“Ik hoor uit mijn netwerk dat een heleboel dominees het niet aandurven een kerstnachtdienst te houden”, zegt Dub de Vries. De Zaanse orgelvirtuoos schuift achter de toetsen van alle kerkorgels in de Zaanstreek en hoort dus ook wat er leeft over kerstnachtdiensten.

Zangers en optredens

Mirjam Sloots denkt met haar kerk De Ontmoeting in Zaandijk, graag out of the box. “We verschuiven op verzoek onze eigen kerstnachtdienst naar de Bullekerk. En dat is nogal wat. Maar we doen het graag als een open uitnodiging aan de hele Zaanstreek om kerst met ons mee te vieren, waar veel kerken ook dicht zijn en mensen niet met elkaar kunnen vieren. Het is fijn samenwerken met Niels Busch, de directeur van de Bullekerk, die zijn gebouw graag openstelt voor een hartverwarmende kerstnacht en constructief meedenkt in ons kerstteam.”

Dub de Vries die zelf het orgel zal bespelen vult aan: ‘We hebben fantastische muzikanten bereid gevonden om mee te werken zoals fluitiste/zangeres Erica Vogel. Juvat Westendorp treedt op met een groep kinderen van zijn Performing ARts Studios. Terwijl de zangers Mark de Waal en Tony Sbat zich al aan het voorbereiden zijn op een prachtige zangsolo’s.”

“Ik vind het prachtig als iedereen thuis de bekende kerstliederen mee kan zingen”, zegt Niels, terwijl hij een jazzy ‘Go tell it on the mountains’ door de kerk laat klinken. 

Ook burgemeester Jan Hamming heeft toegezegd zijn stadsgenoten met een verlichtend woord van hoop een hart onder de (kerst)riem te steken.

Programma Bullekerk

De Bullekerk zelf biedt naast Kerstavond ook op Eerste- en Tweede Kerstdag een mooi programma. Zo is er een kerstbrunch, een kerstdiner en kerstborrel. De kerst en het plein worden helemaal in de kerstsfeer aangekleed.

Kerst- én wensboom

Het Sociaal Wijkteam heeft inmiddels toegezegd een levensgrote kerstboom op het plein neer te zetten. Die krijgt ook de functie van wensboom. Het plein zelf wordt eveneens in de kerstsfeer gezet. De kerk wordt prachtig uitgelicht door AVV uit Wormerveer Er komen kraampjes waar je Glühwein en soep kunt krijgen. Uiteraard op veilige afstand van elkaar in de buitenlicht te nuttigen.

Kerstspullen gevraagd

Voor de aankleding worden nog wel kerstspullen gevraagd. “Met name in de kleuren rood en goud. Alle kerstattributen in de kerk is zijn natuurlijk van kunststof want we willen wel sfeer en kaarslicht, maar geen brand”, zegt Niels alert.        

Inbrengen kan tot uiterlijk 4 december op de maandag, dinsdag, donderdag of vrijdag van 11.00 tot 13.00 uur (in gang kerk aan de Tuinstraat). Zie ook https://bullekerk.nl voor alle informatie over het lopende programma.

Straks online meekijken?

Meer informatie over hoe je online kunt meekijken of wie er live de kerstnachtdienst mee mag maken volgt. Houd ook www.rodi.nl/regio/zaanstad in de gaten. Of abonneer u op de nieuwsbrief om als eerste op de hoogte te blijven van het Zaanse nieuws.